НОВИНИ

РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: Какво се случва с АЕЦ "Белене"

АЕЦ "Белене" е водеща тема през седмицата. Парламентът одобри предложения от правителството проектозакон да се отпусне държавен заем от 1 милиард и 200 милиона лева на НЕК за АЕЦ "Белене". Мечтата България да има втора ядрена централа се ражда още в миналия век по времето на социализма. Проектът "Белене" стартира преди 36 години. През това време ту набира скорост , ту буксува и трупа огромни загуби, преживява няколко първи копки. В "РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД" са използвати откъси от интервюта от филма на Цветана Кръстева и оператора Недялко Данов "Белене" .

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:59, 25.09.2016
Чете се за: 03:05 мин.
У нас

Ако Националната електрическа компания беше частно дружество отдавна да е фалирало и една от причините е изграждането на втора ядредна централа край Белене. Проектът продължава да трупа загуби без да напредва. Последният разход за централата е отпускането на нов заем от бюджета за плащане на поръчаните два ядрени реактора.

2016 г.

Бойко Борисов, министър-председател
Най-бедните сме събрали 2,5 млрд. да разплатим в посока Москва и Вашингтон.

В сметката Борисов добавя и плащанията на тока от американските тецове.

Проектът АЕЦ "Белене" стартира преди повече от 36 години.До 1988 г.е построен цял квартал за работниците на бъдещата централа и един ядрен блок е завършен 80%. И така до 1989 г. Официално проектът е замразен за първи път от правителството на Димитър Попов през 1991 г. През следващата година по време на кабинета на Филип Димитров първия готов руски реактор е доставен и остава на склад в очакване на по-добри времена.

За второ пускане на проекта за първи път заговаря Симеон Сакскобурготски, чието правителство официално го подновява през 2003 г. Той обявява конкурс за доставка на оборудването.

През 2006 г. вече при правителството на Сергей Станишев, конкурсът печели отново руската "Атомстройекспорт". Подписано е предварително споразумение на стойност на централата 3,9 млрд. евро. През 2008 г. Станишев прави нова първа копка.За стратегически инвеститор е избрана германската RWE, която трябва да финансира 49% от централата . Поръчани са реакторите.

2012 г.
Петър Димитров, министър на енергетиката и икономиката от 2007 до 2009 г.
Не е имало никакви колебания, че има ясни споразумения, има ясна цена по проекта, имаше въпроси, които трябваше да се доуточнят. Искрено бях убеден, че проектите са необратими, тъй като ние поръчахме оборудването с дълъг срок на изработване.

През 2009 г. следва обрат, германската компания RWE както и структуриращата банка BNP Paribas се отказват от "Белене" с мотив, че няма окончателно сключен договор. Ситуацията остава такава и при правителството на Бойко Борисов. Проектът практически е замразен същата година.

2010 г.
Бойко Борисов, министър-председател
Моят предшественик е правил третата първа копка на това, на тоз гьол и са казали, че струва 4 млрд. Сега към днешна дата от цифрите, които чувате, виждате, че тази цифра не може да се изпълни.
2012 г.
Румен Овчаров, министър на енергетиката от 2005 до 2007 г.
Когато бяхме тръгнали да правим Бургас-Александруполис, когато вървеше Белене, когато се носеха слуховете за Южен поток, но все още не беше обявен окончателно, как ни гледаха тези хора и каква завист се излъчваше от очите им, защото България ставаше друга държава в целия този регион.

През 2011 г. Русия завежда първи иск срещу България за 58 млн. лева. До този момент са подписани общо 14 споразумения по проекта. Едва през 2012 г. е спряно изграждането на Белене окончателно с решение на Народното събрание. Русия увеличава иска си на 1 млрд. евро.

2012 г.
Генадий Тепкян вицепрезидент на "Атомстройекспорт"
Има у нас писмо, не помня с коя дата, 5-ти април. Писмо от правителството, в което се казва, че са взели решение да не се строи, само това писмо, а у нас действа договор, има процедура за официално прекратяване на действието на договора.
2012 г.
Делян Добрев, министър на икономиката и енергетиката 2012 - 2013 г.
То е изключително решение на българското правителство и на българския парламент и е предизвикано от това, че ние нямахме друг избор. Това е проект, който ние не можехме да си позволим да плащаме. Изненадващ беше този иск за 1 млрд. евро, защото той е абсурден и абсолютно необоснован няма поръчано оборудване за 1 млрд. евро, за да се иска толкова.

През лятото на тази година Международния арбитражен съд в Женева осъжда България да плати 620 млн. евро на Русия за двата реактора. Единият е готов, вторият почти- 90%. И така страната се връща в изходна позиция - отново има замразен проект и оборудване, както през 1991 г.

2012 г.
Румен Овчаров, министър на енергетиката от 2005 до 2007 г.
Сиренето е с пари, с Русия ако искаш да правиш бизнес, трябва да си си опекъл нещата откъм бизнес страната.

И така колко струва Белене до момента. За първия вариант на проекта от 1980 до 1991 г. са изхарчени около 3,4 млрд. лева. Вторият опит за изграждането на Белене е струвал 1,8 млрд. лева и имаме да платим още близо 1,3 млрд. за оборудване. Така общата сметка за данъкоплатеца излиза 6,5 млрд. лева.

Според изчисленията на премиера Борисов за довършването на АЕЦ "Белене" са необходими доста средства.

2016 г.
Бойко Борисов, министър-председател
Представете си сега да се заделят за строителство още 15 млрд. от бюджета.

Затова и държавата предлага следния план.


Теменужка Петкова, министър на енергетиката:
Заедно с оборудването, с площадката, с всички документи, които са свързани с лицензионния режим. Това наистина става един добър и атрактивен проект и аз се надявам, че ще има интерес.

Така АЕЦ-ът ще стане частен проект и ще бъде довършен, Петкова дори намекна, че има интерес, но не уточни откъде и дали има опция Русия да довърши "Белене".

Теменужка Петкова, министър на енергетиката:
Вече има подобен интерес и това, което се очаква от нас е наистина да предложим проект, който да може да бъде оценен и съответно да бъде направен опит за неговата приватизация .през агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Дано и Българи да успее да извлече своята поука и поне този път да не изтъргува за без пари платеното оборудване за "Белене". Крайно време е този проект ако не може да стане печеливш, поне да спре да бъде губещ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ето как беше заснет видеоклипа към песента на Лидия Вълшебен ден
Ето как беше заснет видеоклипа към песента на Лидия "Вълшебен ден"
Жените на ВЕРСАЧЕ - отново силни и сексапилни
Жените на ВЕРСАЧЕ - отново силни и сексапилни