НОВИНИ

Белгийската бира става част от световното наследство на ЮНЕСКО

Белгийците имат повод да вдигнат чаши. ЮНЕСКО призна "белгийската култура за консумация на бира" за световно нематериално наследство. С това си решение, организацията признава, че разнообразието на белгийското пивоварно изкуство е несравнимо и е част от нашето ежедневие. В Белгия се произвеждат близо 1 500 вида бира.

bnt avatar logo
от БНТ
15:06, 30.11.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Бирата е част от белгийската ДНК и е навсякъде в страната. Светла, тъмна, силноалкохолна, произведена от монаси, пенливата напитка е позната в целия свят и e неотменима част от ежедневието на белгийците.

Антоан Матьо, жител на Брюксел: Сега е шест и половина вечерта и барът е пълен. Всички пият бира. Наистина мисля, че да седнеш на бира в заведение е част от белгийската култура.

В центъра на Брюксел се намира красивата сграда на Дома на пивоварите. Председателят на асоциацията дава обяснение за феномена.

Жан-Луи Ван де Пер, председател на федерацията на белгийските пивовари: Това, което е специално за белгийската бирена култура, е комбинацията от разнообразие, традиция и иновация. Имаме над 200 пивоварни, имаме бирени барове, музеи, специални празници и ритуал да сервираме бира.

Във всяка белгийска област има асоциация на зитолози или специалисти по съчетаването на бира с определена храна. Решението на ЮНЕСКО безспорно е признание към усилията на всички в Белгия, свързани с културата на бирата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ няма да подкрепи кабинет в рамките на този парламент
ГЕРБ няма да подкрепи кабинет в рамките на този парламент
Отпуснаха 601 млн. евро за задълженията на НЕК
Отпуснаха 601 млн. евро за задълженията на НЕК