НОВИНИ

ЕК предложи създаването на европейски фонд за отбрана

Европейската комисия предлага създаването на европейски фонд за отбрана. Той ще подпомага съвместни изследвания и разработки на отбранителна техника и технологии. Предвижда се страните да могат да купуват заедно, а не поотделно скъпо оборудване като дронове и вертолети например.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:40, 30.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Повече Европа в отбраната и повече ефективност в разходите на отделните държави. Така от Еврокомисията определиха днес новата политика в областта на отбраната. Изрично беше подчертано, че планът не е отговор на изявленията на американския президент Доналд Тръмп, който каза след избирането си, че от тук нататък Европа ще трябва да разчита на себе си за своята защита. Върховният представител на ЕС по сигурността Федерика Могерини нарече новия план революционен.

Федерика Могерини - върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността: "Има много сериозни различия в между ЕС и САЩ в областта на отбраната. Възвращаемостта на всяко евро в тази област е много по-ниска отколкото възвращаемостта на всеки долар. Така че има ясна потребност от повече сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. Ние се стремим да извършим революция и се стремим да възприемем нов подход, който да е от полза за държавите членки и ЕС.

Федерика Могерини даде ясно да се разбере, че не става въпрос за създаване на единна европейска армия, нито на единно европейско военно командване. Предложението предвижда държави от ЕС да купуват определени способности заедно, за да понижат отбранителните си разходи. Заместник председателят на Еврокомисията комисар Юрки Катайнен каза, че Европа страда от неефективност на разходването. Всички държави инвестират в едно и също оборудване, но по отделно.

Юрки Катайнен - заместник-председател на ЕК: "Да речем ние анализираме съвместно с държавите членки, че има нужда от дронове или сателити, за да се наблюдават външните границици. Държавите-членки са избрали определeно оборудване и те имат нужда от капацитет за общите цели на ЕС, тогава~ комисията може да предостави средства за наемане на подобно оборудване, но цялото оборудване ще се притежава от държавите~ членки и решенията ще се взимат от тях".

Новият фонд ще разполага с повече средства за научно-изследователска дейност в областта на отбраната. За догодина в бюджета са предвидени 25 милиона евро за изследвания, а до 2020 година се очаква средствата да се увеличат до 90 милиона евро. След това комисията възнамерява да предложи бюджет от 500 милиона евро годишно за инвестиции в изследвания, свързани с отбрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов се срещна с Виктор Орбан
Премиерът Борисов се срещна с Виктор Орбан
Училище в Пазарджик събира средства за дома на отец Иван
Училище в Пазарджик събира средства за дома на отец Иван