НОВИНИ

Безпрецедентна политическа криза в Германия

Безпрецедентна политическа криза в Германия, която може да предизвика трусове и в цяла Европа. След провала на продължаващите вече 4-седмици преговори за съставяне на коалиционно правителство, президентът Франк-Валтер Щайнмайер пое инициативата за съставяне на нов кабинет. Щайнмайер обяви началото на преговори с всички формации от Бундестага, за да бъдат предотвратени извънредни избори. Ангела Меркел е изправена пред най- тежкото си изпитание за 12 - те години, откакто е канцлер на Германия. Щайнмайер всъщност върна на поправителен всички участници в преговорите. Какво беше неговото послание и ще има ли скоро решение на кризата - отговорите от Мария Илчева от „Дойче веле“ в Бон.

bnt avatar logo
от Мария Илчева, „Дойче веле“
20:00, 20.11.2017
Чете се за: 01:32 мин.
По света

Едва ли ще е скоро. Едно обаче е ясно: Франк-Валтер Щайнмайер ще направи всичко възможно, за да предотврати провеждането на нови парламентарни избори. В своята реч малко след срещата си с канцлера Меркел той тропна по масата и буквално се скара на партиите, участвали в сондажите за сформиране на правителство, подчертавайки, че на изборите те са подали заявка да поемат отговорността за бъдещето на Германия. Отговорност, която не могат просто така да върнат обратно на избирателите и - която далеч надкача собствените им интереси, а и не важи само за избирателите на съответната партия.

Нека видим и част от речта му:

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Това е моментът, в който всички участници трябва да поемат дъх и да преосмислят поведението си. Всички партии, които бяха избрани да влязат в Бундестага, са задължени да работят за общото благо. И да служат на нашата страна. Очаквам от всички възможно най-бързо да бъде заявена готовност за разговори, за да може скоро да бъде съставено правителство.

Франк-Валтер Щайнмайер изтъкна и друго. Според него, не само в Германия, но и извън нея, и най-вече в Европа провалът на сондажите в Берлин буди неразбиране и притеснение. Поради простичката причина, че в най-голямата и икономически най-силната страна в ЕС политическите сили не се справят с отговорностите си, както каза той самият.

;

Вариантите са поне четири. Но повечето от тях са малко вероятни. Първият би бил широка коалиция между социалдемократите и Християндемократическия и Християнсоциалния съюз. От лагера на ХДС силно се надяват, че президентът Щайнмайер, който е бивш външен министър на социалдемократите, ще успее да убеди Мартин Шулц да влезе в преговори за съставянето на широка коалиция. Само че социалдемократите продължават да отхвърлят твърдо такъв вариант.

Вторият вариант би бил правителство на малцинството. Например между ХДС/ХСС и Свободните демократи или между ХДС/ХСС и Зелените, като и в двата случая правителството ще бъде зависимо от другите партии. Впрочем, в Германия никога досега не е имало правителство на малцинството.

Третият вариант би било подновяването на преговорите за Ямайка - сценарий, който обаче надвишава и най-смелите прогнози на повечето наблюдатели.

А четвъртият са новите избори, но за да стигне дотам партиите в Бундестага трябва да минат през няколко процедури под диригентската палка на президента. Кой какво ще спечели на тях - в момента не се наемам да прогнозирам, защото е много важно какво ще стане през идните дни. Избирателите в Германия зорко наблюдават.

Провалът на разговорите за съставяне на коалиция е тежък удар за Меркел. Нейното политическо бъдеще сякаш изглежда предрешено. Защото социалдемократите биха се върнали в широка коалиция единствено без нея, ако въобще решат да преговарят, а останалите варианти я поставят в много слаба позиция. Част от наблюдателите отбелязват, че причина за всичко това е либералната ѝ политика към бежанците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майстор от Сопот създаде оръжието във Възвишение
Майстор от Сопот създаде оръжието във "Възвишение"
Психично болен пациент с питбул нападна лекар
Психично болен пациент с питбул нападна лекар