НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на Румен Овчаров за АЕЦ "Белене"

Бившият енергиен министър Румен Овчаров получи обвинение за АЕЦ "Белене". Той ще отговаря за умишлена безстопанственост за 193 млн. евро. Обвинението е свързано с неизгодна сделка за АЕЦ "Белене" и доклад на Агенцията за финансова инспекция от 2012г. На излизане от столичното следствие адвокатът на Овчаров коментира, че обвинението няма нищо общо с правото. Овчаров е с мярка за неотклонение подписка. Давността за наказателно преследване на престъплението, за което днес Овчаров беше обвинен е 10-годишна и изтичаше след 12 дни на 29 ноември.

Явор Симов
от Явор Симов
13:33, 17.11.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По думите на бившия енергиен министър, обвинението е за подписаното първо споразумение за "Белене" с "Атомстройекспорт“ АД през 2006 г. Той го подписал след 2 постановления, одобрени от Министерския съвет. Според Овчаров, причината щетата да настъпи, е не подписаното споразумение, а спирането на проекта му през 2012 г. от Бойко Борисов.

Румен Овчаров - бивш министър на енергетиката: Ако за подписани споразумения, тогава когато някой е бил министър, ще трябва да се носи отговорност тука ще има опашка от министри.

Според прокуратурата обаче, в качеството си на министър, Овчаров е нанесъл щета в особено големи размери и според Наказателния кодекс това е престъпление.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Не е упражнил достатъчен контрол върху работата на двамата изпълнителни директори на НЕК по това време.

Според адвокат Василев, обвинението на Овчаров не изпълнява състава на престъплението.

Васил Василев - адвокат: По делото няма почти никакви материали, които да касаят тоя договор. Не ни беше показано нищо, което е свързано с изпълнението, а договора е изпълнен своевременно.
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Доказателствата, които са събрали колегите от СГП са установили, че това споразумение е сключено в пълно нарушение на ЗОП и преди да е избран инвеститор по проекта, както и преди да е бил сключен основен договор за финансиране.

Арнаудова каза още, че в хода на разследването ще има още обвиняеми по делото "Белене" и потвърди, че енергийният министър в оставка Теменужка Петкова е разпитвана като свидетел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19-годишен младеж е прободен в корема пред дискотека в „Студентски град“
19-годишен младеж е прободен в корема пред дискотека в „Студентски град“
Мъж е загинал при пожар в дома си в Стара Загора
Мъж е загинал при пожар в дома си в Стара Загора