НОВИНИ

Българите категорично не оправдават домашното насилие, сочи сондаж на "Галъп"

Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинената роля на жената, но и не са въодушевени от идеята за социални роли на половете. Темите на Истанбулската конвенция по-скоро разделят обществото ни, макар и без да се стига до крайности - това са изводите от телефонен сондаж на Галъп Интернешънъл, проведен на 15 и 16 януари сред 801 пълнолетни българи.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:26, 19.01.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Според изследването 50% от анкетираните казват, че когато става дума за пола на човек най-важен е биологичният пол, според 38% на сто най-важно е кой как възприема себе си. Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС - не. Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни.

В същото време обаче обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. Идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.

92% от анкетираните категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни.Това са над 350 хиляди души като техния дял не намалява през годините. 1% от българите не могат да отговорят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Хари и годеницата му получиха подарък келтска любовна лъжица (СНИМКИ)
Принц Хари и годеницата му получиха подарък келтска любовна лъжица (СНИМКИ)
​И Благоевград в грипна ваканция от понеделник
​И Благоевград в грипна ваканция от понеделник