НОВИНИ

Българите в чужбина са най-големите инвеститори в икономиката ни

Българите, които работят в чужбина, са най-големите инвеститори в икономиката ни. За седем месеца те са изпратили над 1 милиард лева у нас според данните на Българската народна банка, което е със 7 милиона евро повече спрямо първото шестмесечие на миналата година. За сравнение – за миналата година произведената продукция в отрасъл „Строителство“ е на стойност 11 250 милиона лева.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Ива Колева
20:26, 10.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Синът на Савина Филипова, Калин Кючуков, заминава за Чикаго преди 16 години. Работи като шофьор, готвач, на бензиностанция, а в момента е диспечер в транспортна фирма. Досега се е връщал само веднъж в България, но редовно помага финансово на майка си, която живее в Русе.

Савина Филипова: Там се чувства по-добре, ходи на работа, всичко му е наред, възможностите са по-големи, просто всичко е постигнал самичък и ни помага и на нас.

За първите 7 месеца на 2017 година преките чуждестранни инвестиции в България са едва 431 милиона евро, така че всъщност хората, които работят в чужбина, осигуряват най-големия приток на капитали у нас. А парите, които внасят в страната ни, са много повече от тези, които отчита статистиката на Българската народна банка, защото тя не включва парите, донесени в брой. Повечето от тях са за ежедневни разходи и погасяване на заеми. Савина признава, че животът ѝ би бил невъзможен, ако Калин не ѝ помага финансово.

Савина Филипова: Просто няма да имам възможност със сметки, с лекарства, не дай си боже някой електроуред да се повреди – за ремонт или нов – това вече не бих могла да си го помисля.

Тези средства обаче попълват дупки в семейния бюджет, а не са за бизнес начинания и подтикват близките на българите зад граница да не работят и да не се реализират професионално. Според Савина това е поправимо, ако младите у нас срещат адекватни трудови условия.

Савина Филипова: Икономиката трябва да закрепне – аз не я виждам никаква сега, и заплащането на младите хора.

А дотогава синът ѝ Калин ще е главен герой в тъжния пътепис „До Чикаго... но без назад“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пучдемон се обяви за диалог с Мадрид
Пучдемон се обяви за диалог с Мадрид
166 многофамилни жилища в София ще бъдат санирани
166 многофамилни жилища в София ще бъдат санирани