НОВИНИ

Проф. Петър Гецов: Имаме възможност да обучим екип за нов космически полет

Българската държава има възможност да подготви екип, който да се включи в нов космически полет, твърди директорът на института за космически изследвания и технологии към БАН проф. Петър Гецов. Това стана ясно на 60-тата годишнина от изстрелването на първия изкуствен спътник. На събитието по този повод, посланикът на Руската Федерация в Република България Анатолий Макаров потвърди, че предстои следващата космическа експедиция ще бъде руско-българска.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
20:00, 10.10.2017
Чете се за: 00:59 мин.
Още

България е и сред топ 3 на страните, които произвеждат космически храни. Ние сме шестата държава в света, която има космонавт и се нареждаме на челните места по разработване на нови технологии. Това е и причината посланикът на Руската Федерация в РБ Анатолий Макаров да е убеден, че ще има нов полет, в който ще участват и българи.

Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в РБ: Ще летим още заедно. Виждате, че първата стъпка е била направена с този „Спутник 1“. Ще имаме общ полет - руско-български.

Според директора на института за космически изследвания и технологии към БАН, проф. Петър Гецов, бъдещите космонавти могат да бъдат обучени в България как да изпълняват задачите си по време на полета и как да работят с апаратурата, с която ще бъде оборудван летателният апарат. Все още страната ни няма симулатор, с който да придобият реална представа за престоя си в Космоса. Въпреки това страната ни е в челните места в световен мащаб в развитието на космическите технологии. Сред тях са създаването на дронове и безпилотни летателни апарати. В България се правят и датчиците за радиация, с които е оборудван спътникът около Марс. На борда на Международната космическа станция също има наша апаратура.

проф. Петър Гецов, директор на института за космически изследвания и технологии към БАН: Всички опити досега са свързани с радиацията, с психо-физиологичното състояние на хората в такива условия и както казах с изхранването.

България се гордее и с това, че сме първата държава, която през 1988 г. за първи път качва лаптоп на борда. Учените от БАН създават и първия комплекс за изследване на над 80 показатели на човешкия организъм в космически условия. Всичко това свидетелства, че традициите в космическите науки продължават и България остава сред водещите страни в създаването на космически технологии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
70% от произведените в България софтуерни продукти се изнасят в чужбина
70% от произведените в България софтуерни продукти се изнасят в чужбина
Майстори на карикатурата от цял свят гостуват в Етнографския музей на Пловдив
Майстори на карикатурата от цял свят гостуват в Етнографския музей на Пловдив