НОВИНИ

България и Македония се споразумяха за сътрудничество при защитата от бедствия

България и Македония подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия. Сътрудничеството между двете страни ще се осъществява под формата на оказване на доброволна помощ и предоставяне на информация в случай на бедствие или заплаха от такова.

българия македония споразумяха сътрудничество защитата бедствия
bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 23.11.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Ще се обменя техническа и правна документация, методологична и друга литература, видео и снимков материал във връзка с превенцията и реагирането при бедствия. Снабдяването на спасителните екипи с оборудване, провеждането на съвместни експертни срещи, семинари, учения също са обект на Споразумението.

Разпоредбите детайлно регламентират процедурите за преминаване на граници и правилата за престой на спасителни екипи на страните и тяхното оборудване. Разписани са и предоставянето на подслон и помощ за населението при евакуация. Уточнено е и използването на въздухоплавателни средства при оказването на взаимна помощ в случай на бедствие, както и всички други въпроси, свързани с координацията и управлението по време на спасителна операция, разходи, щети и компенсации, комуникация и т.н.

Разходите ще се поемат от страната, оказваща помощ. Поискалата помощ страна ще осигурява безопасност и безплатна медицинска помощ за спасителните екипи, както и логистична подкрепа за периода на операцията.

Споразумението влиза в сила от датата на получаване на последното от уведомленията, с които страните се
известяват взаимно за изпълнение на необходимите национални процедури за влизане в сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от автоматите за билети във Варна вече работят
Част от автоматите за билети във Варна вече работят
ГДБОП разби престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация
ГДБОП разби престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация