НОВИНИ

От нашите пратеници: Близо 8000 са арестуваните след метежа в Турция

Три дни след осуетения опит за преврат - в Турция задържаните са вече над 7 500. Повече от 6 000 от тях са военни, включително поне сто генерали и адмирали. Според премиера Йълдъръм евентуалното връщане на смъртното наказание изисква парламентарен дебат. Уволнени са повече от 8 000 полицаи по подозрения за съпричастност към заговора. Удължена е заповедта изтребители да патрулират над Анкара и Истанбул, от Града на Босфора е забранено да излитат военни хеликоптери под заплаха от сваляне.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:25, 18.07.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Турските власти разполагат с документи с плановете на заговорниците, съобщи премиерът Йълдъръм. Става ясно, че са били определени бъдещите министри и ръководителя на военното положение. Бяха изнесени и данни за прочистването на съдебната власт и държавните институции.

Бинали Йълдъръм - премиер на Турция: Отстранени от постовете си са 5 висши магистрати и прокурори, както и 2 735 съдии и прокурори на различни равнища. В ход е и разследване в редица министерства за отстраняване на държавните служители, които са свързани с тези терористи.
;

Прекратени до второ нареждане са годишните отпуски на 3 милиона държавни служители. Силите за сигурност ликвидираха човек, който откри огън край сградата в Анкара, където се разпитват 27 генерали и адмирали. Сред тях е и бившия командващ ВВС ген. Акън Йозтюрк, смятан за водач на метежа.

Телевизия "Хабертюрк" съобщи за специална операция на полицейски части в щаба на командването на военноморския флот в град Гьолджук, окръг Коджаели.

На днешното правителствено заседание премиерът не подмина и призивите за връщане на смъртното наказание. Той изрази готовност народната воля да бъде чута, но предупреди срещу прибързани решения, които изискват промяна в Конституцията. Редовите турци също търсят баланс.

Анкара днес засили натиска си върху Вашингтон да екстрадира ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, който сочи като виновник за преврата.

Бинали Йълдъръм - премиер на Турция: Ще бъдем разочаровани, ако нашите (американски) приятели ни кажат да представим доказателства, въпреки че членове на престъпната организация се опитват да унищожат едно избрано правителство по нареждане на този човек.

Осемте турски военни, които избягаха с хеликоптер в Гърция и поискаха политическо убежище, се страхуват за живота си, заяви техен адвокат. Анкара иска да бъдат екстрадирани. Бегълците отговарят за нелегално влизане в Гърция. Делото бе отложено за четвъртък след като защитата поиска отсрочка за да се подготви. Машината им Блек Хоук вече е предадена на Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпросите в Турция да се решават само по конституционен път, призова Лавров
Въпросите в Турция да се решават само по конституционен път, призова Лавров
Повдигнаха обвинения срещу двама мъже-съучастници в атентата на летище Бургас
Повдигнаха обвинения срещу двама мъже-съучастници в атентата на летище Бургас