НОВИНИ

Въпросите в Турция да се решават само по конституционен път, призова Лавров

Москва призова всички въпроси в Турция да се решават изключително по конституционен път, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
15:31, 18.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
въпросите турция решават конституционен път призова лавров

Той говори след срещата си с гостуващия в Москва португалски външен министър Аугущу Сантуш Силва. Във връзка със събитията около турската военновъздушна база Инджирлик и как те могат да повлияят на антитерористичната операция в Сирия, Лавров каза, че тази тема би следвало да се изясни в рамките на оглавяваната от САЩ коалиция.

"Ние можем да отговаряме за онези механизми, които бяха създадени с наше участие, и за условията, при които действат нашите въздушно-космически сили в Сирия", посочи той.

Русия е готова да развива отношенията с НАТО на основата на принципите на взаимното уважение и равноправие и да работи сериозно с алианса по въпросите на военно-политическата сигурност в евроатлантическия регион и в Европа и за търсене на отговор на реални, а не изкуствено създавани заплахи, каза Лавров.

"Разбираемо е, че такава обща заплаха за нас е преди всичко тероризмът и всичко свързано с терористичната дейност", подчерта руският външен министър.

"На взаимодействието по въпросите на борбата с тероризма и по другите направления по никакъв начин не способства засилването на активността на НАТО по нашите граници и придвижването на военната инфраструктура (на алианса) към територията на Русия", подчерта Лавров.

Говорейки за отношенията на Русия с Европейския съюз, той обърна внимание на факта, че в ЕС като че ли си пробива път разбирането за безалтернативност на подхода, основан на равноправен и взаимноизгоден диалог с Русия.

"Все повече се налага осъзнаването, че решаването на сериозните международни проблеми е възможно само със съвместни усилия", отбеляза Лавров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва конгресът, на който ще бъде обявена номинацията на Тръмп за президент
Започва конгресът, на който ще бъде обявена номинацията на Тръмп за президент
От нашите пратеници: Близо 8000 са арестуваните след метежа в Турция
От нашите пратеници: Близо 8000 са арестуваните след метежа в Турция