НОВИНИ

Бомбено нападение срещу една от най-големите гръцки телевизии

В Атина беше извършено бомбено нападение срещу телевизия "Скай", която е една от най-големите в Гърция. При атаката няма ранени, но материалните щети са големи. Предполага се, че зад нападението стои "Групата на народните бойци".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:14, 17.12.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Ефир на открито. Така започна работният ден за служителите от гръцката телевизия "Скай". От взривната вълна почти всички прозорци на 6-етажната сграда бяха счупени. Разрушенията в помещенията също са големи.

Бомбата се взривила малко след 2,30 през нощта. Половин час по-рано в две атински медии са получили анонимни обаждания за готвено нападение. Бомбата съдържала около 5 килограма експлозив. Тя била поставена в раница пред 6-етажната сграда на телевизията.

Според разследващите почеркът на нападението е на така наречената "Група на народните бойци". От няколко години членовете ѝ водят борба срещу строгите икономически мерки в страната. За тях се заговори през 2013 година, когато "Групата" се опита да атакува офис на Нова демокрация с гранатомет. Оръжието обаче засече и нападателите избягаха като стреляха с автомати.

През следващите години последваха нападения на "Групата на народните бойци" срещу банки, бизнес федерацията в Атина, Министерството на труда. Сред мишените им беше дори резиденцията на германския посланик.

Но защо "Групата на народните бойци" е избрала да атакува телевизия "Скай" засега не е ясно. Властите определиха днешното нападение като "удар срещу демокрацията".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искане за референдум по гражданска инициатива във Франция
Искане за референдум по гражданска инициатива във Франция
В Още от деня: Има ли вариант поскъпването на водата да отпадне
В "Още от деня": Има ли вариант поскъпването на водата да отпадне