НОВИНИ

Брекзит в навечерието - Великобритания е разделена

Тази вечер приключват 4 месеца на убеждаване, горещи дебати и пламенни изказвания. Въпреки усилията и на двата лагера Великобритания никога не е била по-разделена. Социлогическите данни показват, че силите за и против на практика са изравнени. За финалните моменти на ожесточената кампания разказва Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:15, 22.06.2016
Чете се за: 01:32 мин.
По света

В навечерието на референдума всичко е в ръцете на онези, които все още не са решили как ще гласуват. Днес за последен път водачите на двете кампании влязоха в битка за сърцата им.

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: Мисля, че една дума казва всичко и тя е "заедно"! Ако искаме по-добра икономика и повече работни места, заедно ще е по-добре. Ако искаме да се справим с промените в климата, да спечелим борбата с тероризма и да запазим страната си сигурна, е по-добре да сме заедно."..."Излезте и гласувайте "Остава!", гласувайте с "ДА" за една по-голяма, по-добра Великобритания, част от един реформиран Европейски съюз, по-силна, по-сигурна! Само още ден! Да го направим!

Не по-малко пламенно защитиха тезата си и привържениците на излизане от съюза. По думите на лидера на евроскептиците - Найджъл Фараж, Великобритания е изминала дълъг и сложен път, и сега е време да поеме съдбата си в свои ръце.

Найджъл Фараж, лидер на Британската партия на независимостта: Утре можем да гласуваме да върнем властта в ръцете на хората, да гласуваме да си върнем контрола върху държавата, да си върнем границите, да си върнем гордостта и себеуважението.... Искам утре да гласуваме Великобритания да стане независима. Искам да гласуваме за демокрацията си. Да гласуваме да станем нормална държава, защото всяка нормална държава сама кове законите си, нормалните държави са отговорни за съдбата и бъдещето си!

Реферндумът разби стереотипите, че британците са лишени от емоции. Островът стана свидетел на патетична реторика, кръстосване на факти със съмнителна за мнозина, достоверност.

А експерти по основните теми икономика, миграция и сигурност се оказаха всички. За съжаление, по време на кампaнията беше отнет и човешки живот, което допълнително изостри вниманието.

В агитацията се включиха всички - медии, актьори, музикални и филмови звезди. А бизнесът, който в най-голяма степен ще бъде засегнат от евентуален изход, се обърна с апел за ДА.

Ръководителите на повече от 1 300 компании, които дават работа на милион и 750 хиляди души, предупредиха, че превръщането на Лондон в "ничия земя" ще има необратими последствия. Светът буквално е притаил дъх в очакване. Азиатските пазари затвориха с повишени основни ставки и с надежда, че няма да има катаклизми.

Оливър Рот, анализатор на капиталовите пазари: Разбира се, съществува вероятност от неприятна изненада, която ще завари пазарите неподготвени, защото те разчитат на оставането на Великобритания в Евросъюза.

От началото на годината цената на златото се е увеличила с над 20%. Според финансовите анализатори причина за това е възможен Брекзит, което ще означава обезценяване на лирата и несигурност за еврото. Политолози пък се опасяват, че ако Лондон каже НЕ на Брюксел това би довело до ефект на доминото в цяла Европа.

Колебливи изказвания за възможен референдум за излизане от ЕС вече се появиха в Швеция и Италия. Моментът е съдбовен - за една държава и за едно обединение, белязало на възхода на един континент след Втората световна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германския президент Йоахим Гаук на посещение у нас
Германския президент Йоахим Гаук на посещение у нас
Момче и момиче паднаха в река Марица на Гребната база в Пловдив
Момче и момиче паднаха в река Марица на Гребната база в Пловдив