НОВИНИ

Британският парламент беше разпуснат за 5 седмици

Британският парламент беше разпуснат за пет седмици. Непосредствено преди това да се случи, депутатите отново отхвърлиха искането на министър-председателя Борис Джонсън за предсрочни парламентарни избори.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:22, 10.09.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

По искане на Борис Джонсън и с одобрението на кралицата, парламентът на Великобритания беше разпуснат в ранните часове на днешния ден. Депутатите спират работа до 14 октомври - само две седмици преди планираната дата за Брекзит. За първи път от повече от 70 години британско правителство разпуска парламента.

Преди официалната церемония, депутатите за втори път отхвърлиха искането на министър-председателя за предсрочни избори на 15 октомври.

За да бъдат свикани избори бяха необходими 434 гласа или две-трети от гласовете на всички 650 депутати в Камарата на общините. Предложението на Джонсън обаче беше подкрепено само от 293 души.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Без значение как парламентът ще се опита да ми върже ръцете, аз ще се стремя към постигане на споразумение от национален интерес.

Британските депутати са категорични, че няма да подкрепят Джонсън, докато не изпълни нов закон, чиято цел е да отложи Брекзит и да попречи на Обединеното кралство да излезе от ЕС без сделка.

Междувременно вече се чертаят сценарии за излизане на Великобритания без споразумение. В този случай хората, които пътуват от Обединеното кралство към страните от Европейския съюз, ще могат да пазаруват отново в безмитни магазини, съобщи британското финансово министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП е домакин на изложба, посветена на 140 год. от Търновската конституция
ЕП е домакин на изложба, посветена на 140 год. от Търновската конституция
Днес ще бъдат представени ресорите на новите еврокомисари
Днес ще бъдат представени ресорите на новите еврокомисари