НОВИНИ

Да изнесеш концерт във всяка държава... освен една

През 2014 година британската соул певица Джос Стоун започна своето "Тотално световно турне". Целта ѝ беше да изнесе концерти във всяка държава на земното кълбо. Набелязаните спирки бяха 200, а последната трябваше да е Иран. След като успя да премине границата и да влезе в Сирия, пя в изолираната Северна Корея и посети разкъсвания от гражданска война Йемен, Иран се оказа недостижима дестинация за нея. Поне за сега...

Александър Детев
от Александър Детев
17:35, 08.07.2019
8402
Чете се за: 02:51 мин.
Истории
изнесеш концерт всяка държава освен една

На 5 юли Стоун публикува в профила си в "Инстаграм" част от свое изпълнение в Барселона. Красивият глас на певицата звучи във видеото, а в описанието към него тя благодари на баща си, който я е изненадал като е дошъл на концерта.

Мислех, че Иран е последната спирка?, пита неин почитател в коментари.
Беше. Това не е световното турне. Това е турнето, с което плащам за него, обяснява Стоун.

А останалите коментари са основно от почитатели на певицата от Иран.

Ние иранците сме лоши; Аз съм от Иран, извинявай за нашето поведение; Аз съм иранка и те обичам.

Реакциите са стотици.

Певицата отговаря на част от тях, благодари им, разказва им как всъщност всички в Иран са изключително гостоприемни и мили.

Не съм си представяла по-възпитана депортация, шегува се тя.

Ислямската република трябваше да е последната спирка от "Тоталното световно турне" на Джос Стоун. Конкретната дестинация беше остров Киш. Той се намира до Персийския залив и е най-посещаваното от туристи място в страната. За множество държави това е и частта от Иран, която можеш да посетиш без да имаш нужда от виза.

Стигнахме до Иран, задържаха ни и сега ни депортират, разказа Стоун в кратко видео, публикувано в социалните мрежи.
;

"Тоталното световно турне" започна преди пет години и според самата Джос Стоун има за мисия "да донесе красота под формата на музика във всяка точка на света". Певицата изнася концерти във всяка държава, която посети, колаборира с местни изпълнители и се запознава с благотворителни организации.




Всяка стъпка от пътуването ѝ може да бъде проследена в профилите на певицата в социалните мрежи, както и в уебсайта на турнето.

Сред тях са концерт в парка Гаргареш в Триполи само дни преди десетки да загинат след въздушен удар в бежански център в столицата на Либия. Търсенето на магазин за дрехи в Йемен, тъй като макар че е с хиджаб, Стоун не е покрила достатъчно ръцете си, за да пее пред публика. Срещата ѝ с историята за изгубена любов в народна песен в Северна Корея. Певицата разказва за всичко това с видео клипове, снимки и текстове.

Турнето ѝ не подминава и България. Джос Стоун посещава страната ни през 2016 година като гост на джаз фестивала в Банско, запознава се с Българския фонд за жените, а заедно с народната певица Нели Андреева изпълнява песента "Малка мома".

Джос Стоун е талантлива, прекрасна млада девойка. Певица от много висок ранг. Те бяха в Сърбия, месец преди да дойдат в България. Осъществиха контакт с мен и помолиха моя мениджър да избере място, на което да се осъществи нашата среща, спомня си Нели Андреева.

Екипът на Стоун е помолила мястото на срещата им да бъде запазено в тайна.

Ние близо месец търсехме място, където да се осъществи тази среща. Изпратихме запитване към различни официални зали, но от екипа на Джос Стоун не одобряваха тези места. Когато направихме клипа, разбрахме какво са търсели, допълва още тя.

Накрая от екипа на соул певицата са харесали храм паметника Александър Невски и по-конкретно стълбите отпред.

Събрахме се моята дъщеря Калина на контрабас, китаристът Николай Пеев и тя - една скромна слабичка девойка, която е изключително земен човек, сърдечен и отворен за комуникация. Не мога да ви опиша какъв огромен талант има тя. Седна до мен, поговорихме, попяхме, тя поиска да пеем една моя песен, която е чувала - "Малка мома". Много съм благодарна и щастлива от тази среща, защото тя беше много специална и остави един красив спомен от това талантливо момиче, завършва Нели Андреева.
;
;

В текста към видеото тя допълва, че е била наясно, че тъй като е жена не може да изнесе публичен концерт в страната. Властите обаче са я поставили в т.нар. „черен списък“, а тя не е могла да ги убеди, че няма да пее на обществено място.

Разказах им моята история и им обясних моята мисия, да донесем добро чувство и да покажем на тези, които гледат, позитивите на нашата планета, допълва певицата.

Но все пак тя и екипът ѝ е трябвало да отлетят обратно. Въпреки разочарованието, Стоун споделя, че хората са били изключително мили.

Бяха толкова мили, че започнах да го поставям под въпрос.

Стоун признава, че през главата ѝ е минала мисълта дали не са държат така добре към тях, за да може да почувстват сигурност и без излишна драма да ги вкарат в затвора.

Не, това са искрено мили и добри хора, които се почувстваха зле, че не могат да прескочат системата. Те не говореха английски добре, но преводачът Мохамед предаде думите им, че се надяват да отидем в посолството, да изчистим нещата и да се върнем обратно.

Иранската национална телевизия цитира съобщение на полицията в страната, според което певицата не е имала необходимите документи и разрешение, за да влезе в страната.

Извиняваха ни се по време на целия процес и продължиха, докато се качихме на самолета, с който ни изпратиха обратно. Ние трябваше да сме тези, които се извиняват, че нямаме нужните документи, завършва публикацията на певицата в Инстаграм.
;

Дали Джос Стоун все пак ще успее да посети Иран не е ясно, но турнето на певицата доказа, че можем да се радваме на музиката и нещата, които ни обединяват, да общуваме чрез тях, независимо от бариерите в езика и заобикалящата ни среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС призова Иран да не нарушава споразумението за ядрената му програма
ЕС призова Иран да не нарушава споразумението за ядрената му програма
Съдът задължи Столичната община да вземе спешни мерки срещу мръсния въздух
Съдът задължи Столичната община да вземе спешни мерки срещу мръсния въздух