НОВИНИ

Франция обяви победителите в кампанията "Да направим планетата велика отново"

В навечерието на форума, френският президент обяви първите 18 учени, спечелили френската награда за изследвания на климатичните промени. Програмата беше създадена в отговор на решението на Съединените щати да се оттеглят от Парижкото споразумение. Повече за победителите и за програмата от Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:30, 12.12.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Милиони евро, които ще помогнат на учените от света да открият решения как да бъде овладяно затоплянето на климата. 15 от спечелилите наградата, са американци. Съединените щати останаха единственаната държава извън Парижкото споразумение. Миналия месец, то беше подкрепено и от Сирия.

Камил Пармесън преподавател в Университета в Тексас: Като преподавател в Тексаския университет, аз се борих с хора, отричащи климатичните промени. С хора от обществото, от правителството, в Конгреса, но когато за президент беше избран човек, който отрича климатичните промени, не можех да понеса това през следващите четири години.

Камил Памерсън е от победителите във френската програма. Сега тя ще има възможност да прави проучванията си във Франция. Проектите на отличените учени са за наблюдение на екосистемата на Земята, изследвания на въздействието на климатичните промени над биологичните видове, управление на въглеродните емисии с цел намаляване на използването на изкопаеми горива.

Доналд Тръмп спчели изборите в Съединените щати с обещанието "Да направи Америка велика отново". но след като изтегли страната си от Парижкото споразумение, френският президент реагира веднага. Той обяви създаването на научната програма "Да направим планетата велика отново" и покани учени от целия свят да работят във Франция.

В навечерието на форума, в интервю за телевизия Си Би Ес, Макрон напомни на Тръмп, че носи отговорност пред историята заради решението си за Парижкото споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР с препоръки за българите, пътуващи до Гърция заради предстояща стачка
МВнР с препоръки за българите, пътуващи до Гърция заради предстояща стачка
Не е ясна причината за катастрофата край Еленово, при която загинаха двама души
Не е ясна причината за катастрофата край Еленово, при която загинаха двама души