НОВИНИ

Нападателят от Манхатън е симпатизирал на Ислямска държава

Самотен вълк или част от терористична клетка? Разследващите в Ню Йорк се опитват да разберат дали нападателят, който вчера се опита да взриви бомба в метрото, е действал сам. За него се знае, че е от Бангладеш и преди 7 години получил зелена карта за Съденинети щати. Според източници от полицията, той е симпатизирал на Ислямска държава.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:53, 12.12.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Акайед Уллах. На 27 години от Бангладеш. Мъжът, който се опита в подлез на метро да задейства прикрепена към тялото си бомба.

В родината си Акайед не е имал криминално досие. Последно бил там през септември. В Съединените щати пристигнал преди седем години и от 2012 г. имал разрешително за управление на такси и лимузина, което обаче изтекло. Живеел в Бруклин с майката си и сестра си.

За нападанието, Акайед се подговял повече от година. Вдхъновявал се от Ислямска държава.

Акайед избра да атакува в пиков час, на оживено място, недалеч от емблематичния "Таймс скуеър". Кметът на Ню Йорк определи нападението като опит за терористична атаката.

При експлозията пострадаха трима души, а нападателят получи изгаряния и разкъсвания. Сега той е в болница.

При разпитите е дал противоречиви информации. В началото заявил, че атаката е в отговор на действията на Израел в Ивицата Газа. Другата му версия, е че искал да отмъсти за американски нападения в Бангладеш.

Експлозията в Манхатън отново повдигна темата за миграцията в Съединените щати. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Конгресът трябва спешно да реформира имиграционната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев ще участва в срещата на върха за климатичните промени в Париж
Румен Радев ще участва в срещата на върха за климатичните промени в Париж
БНТ 1 представя документалния филм Легендата Щурците на 22 декември
БНТ 1 представя документалния филм "Легендата "Щурците" на 22 декември