НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на групата, занимавала се с незаконен износ на лекарства

Специализирата прокуратура предяви обвинения на 7 души за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Престъпната група се е занимавала с незаконен реекспорт на скъпоструващи лекарства. Медикаментите са скъпи, биологични за лечение на ревматоиден артрит, на астма и инсулини и са изкупувани от аптечната мрежа и болницата. Групата се е занимавала най-вероятно и с препакетиране на лекарства, нерегламентиран внос от Турция и Румъния, уточниха от обвинението. Ръководителят на групата е фармацевт, срещу когото се водят две дела в Софийския районен и в специализирания наказателен съд за измама и пране на пари. Фармацевтът вече има три годишна условна присъда, отложена за 5 години. Останалите участници в групата са с криминални досиета, уточниха от спецпрокуратурата. Оборотът с лекарства е оценен на десетки милиони лева. Разследването на всички участници в престъпната схема продължава и вероятно ще има нови обвинения.

Мария Чернева
от Мария Чернева
11:38, 12.12.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Разпоредени са данъчни проверки на 42 юридически лица. 3 болници и общинска, и 30 аптеки. Изпълнителната агенция медицински одит и агенция по лекарствата ще проверяват 3 болници и 30 аптеки, от които са били купувани изписвани лекарствата, предстои да се установи дали са били предписвани на болни, които реално са се нуждаели от този медикамент.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Специализираната прокуратура от 15 септември тази година води досъдебно производство за пране на пари и за данъчни престъпления, разбира се в организирана престъпна група.
Иван Гешев, ръководител на Специализирана прокуратура: Събраха се достатъчно доказателства, които на този етап са достатъчни за привличане в качеството им на обвиняеми на 7 лица, като един от тях е привлечен в качеството на обвиняем за организиране на престъпна група, а останалите са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в такава организирана група. Зареждането, ако мога да се изразя така, се е осъществявало според нас и според доказателствата по делото от множество аптеки и болнични заведения. Към този момент ние нямаме обвиняеми към този кръг лица.
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Не е приключила проверката, която е разпоредена от специализирана прокуратура не е изчерпан кръга на обвиняемите лица, не е изчерпан и кръгът на престъпленията, за които в рамките на това разследване е възможно да се стигне до обвинение.
Иван Гешев, ръководител на Специализирана прокуратура: Кръгът на тези болнични заведения и аптеки вероятно ще се разширява, защото имаме данни на по-голям болнични заведения и аптеки, които трябва да бъдат проверени.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки за действие при ранното предизвестяване на замърсяването на въздуха
Мерки за действие при ранното предизвестяване на замърсяването на въздуха
КЕВР: Аварията в София не може да е знак, че това ще продължи през целия сезон
КЕВР: Аварията в София не може да е знак, че това ще продължи през целия сезон