НОВИНИ

Доц.д-р Иван Чавдаров: Даряването за "Българската Коледа" е ясно и прозрачно

"Българската Коледа" е инструментариум, който организира насочено финансиране на "тънки специалности", където финансирането не достига. Място, чрез което българските дарители знаят, че парите им няма да отидат за нещо друго, както по други кампании. Всичко е ясно и прозрачно. Това каза в "Денят започва" доц. д-р Иван Чавдаров, директор на специализирана болница на деца с церебрална парализа "Света София", който допълни, че все още се отчита за първия робот за обучение, който болницата е получила чрез кампанията. Вижте целия разговор във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 12.12.2017
5238
Чете се за: 00:46 мин.
Българската Коледа
Доц. д-р Иван Чавдаров, директор на специализирана болница на деца с церебрална парализа "Света София": С помощта на "Българската Коледа" преди 3 години беше закупен робот за обучение в ходене. Той дава възможности за извършване на едни и същи движения, които детето не може само да извършва или чрез терапевт. Роботът за ходене представлява тренировка на летците в изкуствена среда.

Доц.д-р Чавдаров допълни, че тази година с помощта на норвежки проект е организиран център за високотехнологична рехабилитация и е закупен екзоскелетон за горен крайник, чрез който децата се обучават освен да ходят, и да пишат. В момента идеята е този център да бъде запълнен с още един робот, който дава възможност детето да се предвижда в реална среда, да усеща движение. Да слиза или да се качва по няколко стъпала.

Доц.д-р Иван Чавдаров: Роботите дават възможност да обучаваме едни и същи движения непрекъснато се повтарят като мозъкът,който има проблеми ги запаметява малко по-бавно. Мозъкът има възможност да го приложи след многократно повтаряне.


Цената на роботите е в рамките между 140-170 хиляди лева. Чрез тази система се спестяват пари. Месечно амортизациите струва около 3000 лева. В момента подготвя писмо до премиера,министрите да помоли тези клинични пътеки за деца с церебрална парализа да се разделят на високотехнологична клинична пътека, за да може роботите да работят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион уби момиче на пешеходна пътека в Благоевград
Камион уби момиче на пешеходна пътека в Благоевград
Българската Коледа помогна на 5-годишни близнаци от Габрово да проходят
"Българската Коледа" помогна на 5-годишни близнаци от Габрово да проходят