НОВИНИ

Даниел Митов: НАТО ще следи обстановката с миграцията в Черно море

България призова Еврокомисията да се подготви за реакция, ако Турция изпълни заканата си да отвори границите за мигранти. В Брюксел външният министър в оставка Даниел Митов каза още, че НАТО ще следи обстановката с миграцията в Черно море - към момента няма данни за напрежение.

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 07.12.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
Даниел Митов, министър на външните работи в оставка: Има проблем с реториката от страна на някои от нашите съюзници, но така или иначе тук вече влизаме в друга сфера, а именно общото изявление между Турция и ЕС, което трябва да продължи да функционира. Ние, обаче, сме призовали Европейската комисия да започне работа по план "Б", ако евентуално реториката от страна на Република Турция придобие някакви реални измерения. Надяваме се, че до това няма да се стигне, но не можем да крепим политиката си само на надежди. Трябва да сме подготвени за всякакви сценарии. България, както виждате, взима на национално ниво всички възможни мерки за ограничаване на миграционните потоци. И реално, практически това се вижда.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че 1500 граничари са готови да бъдат изпратени по външните граници на ЕС в случай на извънредни ситуации. Те са част от новата Европейска гранична служба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политико: Ирина Бокова е сред най-влиятелните личности, които оформят Европа
"Политико": Ирина Бокова е сред най-влиятелните личности, които оформят Европа
Опасна коледна украса в Благоевград
Опасна коледна украса в Благоевград