НОВИНИ

Разследващите вече имат данни за поръчителя на кибератаката срещу НАП

Разследващите имат данни за поръчителя на хакерската атака на НАП. Антимафиотите събират доказателства и анализират внимателно записите от охранителните камери в офиса на "ТАД груп". В декриптираните компютри е открито огромно количество информация от хакнати системи на редица фирми,. Пред "По света и у нас" директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че фирмата за киберсигурност е набирала клиенти чрез рекет.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:08, 02.08.2019
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Видеонаблюдението в офиса на "ТАД груп" се оказва ключово за подреждането на пъзела с кибератаката на НАП и последващото разпространение на личните данни на над 5 милиона и 100 хиляди души. Охранителните камери записват картина с висока резолюция и звук с много добро качество. Анализът им насочва разследващите към евентуалния поръчител на аферата.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: От разговорите, които са извадени от охранителната система пък става по категоричен начин ясно, че тези лица не действат сами. Факт е, че има комуникации с лица, които в момента не живеят в България. Факт е, че след хакерската атака се провеждат разговори, които са фиксирани от въпросните камери с лица, на които им се докладва какво е направено и как е направено и какво би могло да се направи.

От записите на охранителните камери разследващите успяват да разберат и много от паролите, с които декриптират голяма част от компютрите, иззети от офиса на фирмата.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Има изключително много интересни факти, които говорят, че тази престъпна дейност не е от вчера. Съществува информация за 49 сайта, към които се асоциират и база данни, които е правен опит или са хаквани. Тези списъци с фирми и бази данни, които ги намерихме там това не е киберсигурност, това е хакване и съвременна рекетьорска дейност.

Според Ивайло Спиридонов, разпространените от прокуратурата доказателства са много малка част от всичко, което разследващите са успели да съберат. Директорът на ГДБОП твърди, че от показанията на служители на фирмата става ясно, че е съществувала практика за кибератаки с цел привличане на клиенти.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Вероятно ще имаме жалби от собственици на фирми, чийто информационни системи са хаквани и в последствие са склонявани да стават клиенти на тази фирма.

Според разследващите, чатовете, в които са уговаряни хакерските удари на потенциални клиенти са основно в компютъра на Кристиян Бойков. Потърсихме го за коментар.

Кристиян Бойков (на телефон):
- Добър ден, Кристиян Бойков търся.
- Добър ден. Казвам се Иво Никодимов от БНТ, удобно ли е?
- Не, не е много удобно, пожелавам ви хубав ден.

Главният редактор на сайта "Биволь" Атанас Чобанов, също не отговаря на съобщенията ни и телефонните позвънявания.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: От тук нататък прокуратурата просто ще показва неща, които не представляват проблем за разследването. Тези неща се показват и в открито съдебно заседание, само че не се виждат. Различно е вие да ги видите, друго е да ги чуете в съдебно заседание, доколко ще се разбере и импровизира правилно е трети въпрос.

Според Иван Гешев щом се съберат достатъчно доказателства, за да се повдигне обвинение - прокуратурата ще обяви и кой е поръчител на хакерската атака.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа затвори за четири часа АМ Хемус край Шумен
Катастрофа затвори за четири часа АМ "Хемус" край Шумен
Започна строежът на ул. Централна в Овча купел
Започна строежът на ул. "Централна" в Овча купел