НОВИНИ

Адвокат Екимджиев с мнение за разгласяване на материали за атаката в НАП

Адвокатът от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права Михаил Екимджиев остро разкритикува медийното представяне на доказателства, преди да влязат в съда, по най-мащабното разследване за кибертероризъм у нас. Юристът смята, че по този начин са нарушени основни конституционни права и принципи в правораздаването. А това може да доведе до редица дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
18:29, 02.08.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Според Михаил Екимджиев предоставянето на материали от разследването на хакерската атака е опит за манипулиране на общественото мнение. Избирателно се ваделият записи от камери и под тях се слагали обяснителни текстове.

Михаил Екимджиев - адвокат: Това са комикси, представят ти снимка и отдолу надпис кой какво говори.

Според Екимджиев действията на спецпрокуратурата са медиен формат на наказателен процес, в който първо се обяснява как се подготвя атентат с пръскалките пред Народното събрание, а след това се разпространяват лични данни на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата Делян Пеевски, на съдии и следователи.

Михаил Екимджиев: Може да се окаже, че това представлява престъпление и за мен е изключително интересно дали има някой, който може да разследва прокурорите от специализираната прокуратура, които така заиграни в тази бурлеска ,стигнаха до там че да изложат на опасност 2000 души от своето съсловие.

Осветяването на доказателствата по делото за кибертероризъм прилича на институционална вендета, смята Екимджиев. А с оповестените данни от разследването, е заличена формулата „Невинен до доказване на противното".

Михаил Екимджиев: Това е един преврат, който самата специализирана прокуратура извършва срещу конституционализма В България и срещу Гражданското общество. Нарушени са конституционните права на лицата които са привлечени като обвиняеми.

Екимджиев прогнозира срив в доверието към спецпрокуратурата, ако обвиненията към заподозрените не се докажат в съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственици на имоти в Морската градина искат пропуски за достъп
Собственици на имоти в Морската градина искат пропуски за достъп
Силно земетресение е регистрирано в Индонезия
Силно земетресение е регистрирано в Индонезия