НОВИНИ

Кристалина Георгиева е сред останалите двама кандидати за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева се бори с холандеца Йерун Дейселблум за лидерския пост на МВФ. Българката остана на финалната права при днешното онлайн гласуване на финансовите министри от Евросъюза. Тримата други кандидати се отказаха от надпреварата за овакантения пост на Кристин Лагард, която ще оглави Европейската централна банка през есента.

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 02.08.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Решението за провеждане на вот беше взето с цел намаляване броя на възможните кандидати след като финансовите министри от Евросъюза не успяха да стигнат до единна кандидатура. Франция, която ръководи процеса, взе решението за гласуване след като нейният финансов министър Брюно льо Мер не успя да договори споразумение. Великобритания не успя да излъчи кандидат в срок. След първия тур на вота се отказаха последователно бившият еврокомисар Оли Рен и финансовия министър на Испания Надя Калвиньо. Колегата ?ѝ от Португалия се оттегли още в четвъртък.

Надя Калвиньо - министър на икономиката на Испания: Испания винаги се е стремяла към към постигане на консенсус. От първия ден наш приоритет е Европа да има най-добрия кандидат.

Страните от Северна Европа подкрепят Дейселблум, южните и източната част на континента е за Георгиева, отбелязва европейски представител пред "Ройтерс".

Холандецът се справи с дълговата криза в Еврозоната, договори с МВФ спасителните планове за банките в Гърция, Кипър и Испания, но е недолюбван заради строгите рестрикции.

Кристалина Георгиева има зад гърба си в Световната банка и подкрепата на Франция. Победителят трябва да получи 55 на сто от гласовете на 28-те страни членки, или на 16 държави, които да представляват най-малко 65 процента от населението на Евросъюза. Фондът иска да приключи процеса за определяне на наследник на Кристин Лагард до 4 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедственото положение в област Добрич е удължено с 30 дни
Бедственото положение в област Добрич е удължено с 30 дни
Почина внучка на Робърт Кенеди
Почина внучка на Робърт Кенеди