Депутатите отхвърлиха президентското вето за Закона за държавната собственост

Със 143 гласа „за“ и нито един „против“ и „въздържал се“ депутатите отхвърлиха единодушно президентското вето и повторно гласуваха промените в Закона за държавната собственост, пише БГНЕС.

от БГНЕС
10:33, 29.05.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
депутатите отхвърлиха президентското вето закона държавната собственост

Въпреки че подкрепи основната цел на промените - да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти, държавният глава Румен Радев ги върна за ново обсъждане с аргумента, че не е постигнат баланс между обществения интерес и правото на собственост.

Според държавния глава вместо ефектът на ускоряване, ще се създаде риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. Според президента и сега предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др. С промените обаче към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет.

Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. Тази промяна според него създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сигнал за бомба затвори за час Съдебната палата в Пловдив
Сигнал за бомба затвори за час Съдебната палата в Пловдив
Заразен с вируси лаптоп бе продаден за 1,3 милиона долара
Заразен с вируси лаптоп бе продаден за 1,3 милиона долара