НОВИНИ

Депутатите решиха да няма детски добавки при 5 отсъствия от училище

С корекции в Закона за социалното подпомагане пък беше прието да се спират за една година детските помощи на родители, чиито деца са направили 5 или повече неизвинени отсъствия за месец.

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 19.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Същата мярка се прилага и при тридневно отсъствие от задължителната предучилищна подготовка. В такива случаи отпусканата от държавата финансова помощ ще се насочва към училището, като Хасан Адемов от ДПС предупреди, че спирането на детските при нередовно ходене на училище нарушава европейското право и че в закона не е описано как училището ще оперира с тези пари.

Хасан Адемов: Учителката в междучасието преценява, че детето има нужда от маратонки, отива до най-близкия магазин и за 40 лв. купува маратонки, пергел или тетрадка. Това ли ми казвате в момента?

Процедурата по използването на парите, когато вместо към родителите бъдат пренасочени към училището, ще бъде уточнена допълнително в наредба, отговориха от ГЕРБ. Според тях няма противоречие с европейски норми, помощта за детето остава, само променя нейния адресат.

Милена Дамянова: На практика ние казваме, че не отнемаме пари. Много ясно сме го казали. Тези пари остават при детето и се използват за конкретните му нужди.

Новите правила влизат в сила с началото на следващата година. И още една съществена промяна в закона за социалното подпомагане - хората в трудоспособна възраст ще получават социални помощи, само ако полагат общественополезен труд или са включени в програми за ограмотяване или повишаване на квалификацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арсенал победи и в Неапол, Айнтрахт взе скалпа и на Бенфика, Челси и Славия с голово шоу
Арсенал победи и в Неапол, Айнтрахт взе скалпа и на Бенфика, Челси и Славия с голово шоу
Инж. Дончо Атанасов подаде оставка като член на УС на АПИ
Инж. Дончо Атанасов подаде оставка като член на УС на АПИ