НОВИНИ

Десетки доброволци се включват в ремонта на заслон "Кончето" в Пирин

След редица административни пречки днес започна ремонтът на известния заслон "Кончето" в Пирин планина. Десетки доброволци от цялата страна ще се включат в акцията, която ще продължи около месец. Заслонът се намира на височина 2 760 метра, на един от най-трудните и популярни маршрути в Пирин. Спасявал е живота на десетки закъсали туристи, но повече от 60 години не беше ремонтиран основно нито веднъж.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
19:05, 04.08.2018
6367
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Още в ранни зори задачите на доброволците бяха разпределени и те събираха багажа, който трябва да пренесат от хижа Яворов до едноименния заслон в Пирин планина.

Христо Иванов: Първото, което ще направим - качваме материали, нужни за разглобяване - инструменти, един агрегат 15 кг. Има храна, вода. Да не забравяме пясъка, цимента, който също трябва да се качи горе.

С тежки раници и усмивки, доброволците тръгнаха на 4-часов преход по стръмния и скалист терен до заслона. Някои от тях ще нощуват там в следващите дни, за да започнат да разглобяват старата постройка.

Никола Костов: Винаги съм харесвал доброволческите акции и доброволчеството като цяло, тъй като има по-голяма идея. Не го правиш за пари, за облаги или за каквото и да е, просто чистата идея. Това ме кара да го правя.

От Асоциацията на планинските водачи са успели да осигурят и летателна техника за извозване на тежките товари в планината.

Очаква се новият заслон да бъде готов до средата на следващия месец.

Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи "Планини и хора": Той ще бъде с двойна изолация, ще бъде обшит отвънка с неръждаема ламарина, ще има фотоволтаици, ще има осветление, ще има възможност да се зареждат GPS и GSM-и, ще има предверие и ще има с две места повече от сегашния.

До момента, с дарения, са събрани около 21 000 лева за ремонт на заслона. Ще са нужни поне още четири, за да приключи успешно подмяната му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Близо 1800 шофьори са хванати след употреба на наркотици у нас за 2018 г.
​Близо 1800 шофьори са хванати след употреба на наркотици у нас за 2018 г.
Август започва със 700-километрови задръствания във Франция
Август започва със 700-километрови задръствания във Франция