Специално за БНТ: Гералд Кнаус с нов план за решение на миграциония проблем

Нов план за европейската миграционна политика, предлага известният изследовател на миграционните процеси Гералд Кнаус. В специално интервю за "По света и у нас" той препоръчва откриването на център за временно пребиваване в Испания. По андалузкото крайбрежие в последните седмици идват повече бежанци, отколкото в Италия и Гърция. Предложението на Кнаус в момента е най-коментираният вариант за изход от миграционния проблем, защото той е идейният вдъхновител на споразумението за бежанците между ЕС и Турция. С Гералд Кнаус разговаря Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
16:00, 04.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Председателят на неправителствената организация "Европейска инициатива за стабилност" е живял в България през 90-те години. Той измисля решения на трудните проблеми на ЕС. Предложението му за договореност с Турция доведе до спад на бежанския поток през Егейско море и т.нар. "балкански маршрут". Тази седмица европейското внимание беше фокусирано върху ново негово предложение.

Tуит на Гералд Кнаус: Препоръчвам съвместна инициатива на Франция, Германия и Холандия с Испания, която да покаже там и сега, как може да работи един съвместен център за убежище, вдъхновен от холандския пример - това е моментът да покажем, че има начин за съчетаване на контрол със съпричастност.

Гералд Кнаус, председател на Европейска инициатива за стабилност: Това е единственото реалистично решение, защото ЕС като цяло е дълбоко разделен. Има няколко държави, които не искат решение на бежанската криза, защото имат политически ползи от нея в предизборни кампании. В действителност обаче те нямат истински проблеми. Тези, които се нуждаят от решение, като Франция, Германия, Холандия и Испания трябва да се обединят и да направят това, към което Европейския съюз се стреми от години - бързо обработване на молбите за убежище.

За да бъде реализирано предложението е необходимо изброените държави заедно да сключат споразумение със страните, от които идват най-много бежанци. Според Кнаус, за да има успех договорката, трябва да се предложи и нещо насреща. Това могат да бъдат контингенти за легална миграция със студентски и работни визи.

Гералд Кнаус, председател на Европейска инициатива за стабилност: Основният проблем на популистите, че Европа може да предоставя убежище. Според Виктор Орбан всеки дошъл, без процедура и без съобразяване с последствията, просто трябва да бъде върнат в Африка и разтоварен там. Обаче Виктор Орбан не обяснява, как ще стане това, ако африканските държави не се съгласят. Той също не обяснява, че такъв подход би означавал край на човешките права, на съда за човешките права и срив на европейската цивилизация.

Предложението на Кнаус, чиито глас се чува по най-високите етажи в Берлин и Брюксел, избягва няколко слабости на сегашната политика за убежище в ЕС. Спорът за солидарно разпределение би спрял чрез еветуалната коалиция на Франция, Германия, Холандия и Испания. Същевременно, няма да има отделни държави претоварени от прием на голям брой бежанци. Не на последно място - конвенцията за бежанците ще бъде спазена, а гибелта на мигранти в открито море ще спре.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Дубровник ограничава броя на туристите от круизни кораби
​Дубровник ограничава броя на туристите от круизни кораби
​Двама души загинаха в Кьолн, след като бяха блъснати от товарен влак
​Двама души загинаха в Кьолн, след като бяха блъснати от товарен влак