НОВИНИ

Деца на служители от русенска фирма работят в нея през летните месеци

Иновативен начин да се справят с липсата на кадри прилагат в русенска фирма за производство на бои. Деца на служители от предприятието работят в цеховете през летните месеци. Те са доволни, че изкарват джобните си пари, а работата е съобразена с възрастта и квалификацията им.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
12:44, 30.07.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

23 младежи е наела на минималната заплата за два месеца русенска фирма за бои и лакове. Мярката е провокирана от недостига на кадри в химическата промишленост, а работата, която те вършат е да поставят етикети на готовата продукция. Младите хора са заети на 7-часов работен ден, имат регламентирани почивки, дори постигат по-висока производителност от нашите служители, казва мениджърът „Човешки ресурси" на дружеството Венцислава Петрова. Добавя, че от Инспекцията по труда в Русе са им съдействали да наемат толкова много младежи.

Венцислава Петрова-мениджър „Човешки ресурси"- фирма за бои и лакове: Миналата година решихме да експериментираме и да запълним част от свободните си позиции с деца на наши служител, визирам младежи между 15 и 17 годишна възраст, които през лятото така или иначе са свободни. Родителите също са супер доволни, защото знаят къде са техните деца, не са на улицата или пред компютрите.

Наемането на младежи дава възможност на фирмата да пусне през лятото своите служители в отпуск и решава проблема с липсата на работници по време на лятната им кампания.

16-годишният Атанас Великов учи в икономическата гимназия в Русе и смята да продължи след време във Военно-морското училище. Сега обаче е решил да изкара джобните си пари.

Атанас Великов: Не съм търсил друга работа, тук си ми харесва.
Как минава 7-часовия работен ден?
Симона Михова: С музика, забавления, говорим си, обсъждаме различни теми и времето минава бързо.

Най-ентусиазираните младежи са заявили желание да работят до 14 септември. Повечето от тях се надяват и през следващото лято да могат да бъдат наети на същото място и да се срещнат отново в същия състав.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Царските конюшни“ да получат статут на културна ценност, разпореди Борисов
„Царските конюшни“ да получат статут на културна ценност, разпореди Борисов
Започва обезопасяването на района около Царските конюшни след пожара
Започва обезопасяването на района около "Царските конюшни" след пожара