Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

С какви играчки са си играли децата преди 2000 години?

На днешния Международен ден на детето – 1-ви юни, ще ви покажем едни от най-старите детски играчки в света, които се съхраняват в Регионалния исторически музей в Павликени. Фигурите са направени от керамика и са на повече от 2000 години. Експозицията е част от съвместна изложба с Регионалния исторически музей в Шумен, която представя детския свят в миналото.

bnt avatar logo
от БНТ
09:57, 01.06.2017
9387
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Античните детски играчки са открити при разкопки в единствения по рода си керамичен център в Югоизточна Европа, който се намира в Павликени и са от периода на втори и трети век от новата ера.

Нели Цонева – директор на РИМ-Павликени: "Имаме великолепни екземпляри, като детските глинени кончета, петлета, различни човешки фигури, играчки, кончета, всичко... децата са си винаги деца и през 2-ри век и сегашните деца винаги биха се радвали на една оригинална и хубава играчка!"

Събраните експонати от двата исторически музея, които са изложени в Павликени, са над 200. След керамичните играчки, в детския свят навлизат дървените, като в повечето случаи те били изработени от самите деца.

Нели Цонева – директор на РИМ-Павликени: "Показваме и едни много оригинални кубчета, които са от 1933 година, на тях се показват не само цифрите, буквите, но на една от страните на всяко едно кубче е изобразен ликът на някой от българските възрожденци. Т.е. децата от най-ранна възраст са били обучавани да познават образите на тези велики личности!"

Сред запазените експонати е и рядко срещана порцеланова кукла, която била изработена през 1926 година в Германия.

Сашка Кирилова – уредник в РИМ-Павликени: "Така че с това се надяваме, че ще привлечем днешните деца, за да видят с какво са играли техните майки, баби дори, как децата през Възраждането сами са си правели играчките!"

На специални табла има и илюстровани картини с любими детски игри от миналото като дама, народна топка, стражари и апаши. Изложбата ще остане в РИМ в Павликени до края на месец юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 2 юни Ботев Пловдив дава купата на България за снимки
На 2 юни "Ботев Пловдив" дава купата на България за снимки
Омбудсманът представя нова инициатива за децата
Омбудсманът представя нова инициатива за децата