НОВИНИ

Цецка Цачева: Протестирани са и двете решения за освобождаването на "Наглите"

В началото на тази седмица бяха постановени съдебни решения, съгласно които се допуска предсрочно освобождаване на лишени от свобода лица от групата на "Наглите". По отношение на едното лице администрацията на затвора е дала отрицателно становище. И двете решения не са влезли в сила и са протестирани от прокурора, уточни в "Денят започва" министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя обясни, че е дадено положително становище от представителни на администрацията на затвора. Психологическата експертиза обаче обръща внимание, че престъплението, за което лицето изтърпява наказание лишаване от свобода, е с изключително висока степен на обществена опасност. В този документ се съдържа предупреждение за онова, което последва след новината за решението на съда, каза още Цачева.

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 01.06.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
Цецка Цачева, министър на правосъдието: Протестирани са и двете решения, администрацията на затвора ще има своята възможност да се присъедини към протеста на прокуратурата. По единия случай администрацията няма да се коригира. Поправилият се е Любомир Димитров-Гребеца.

Формално буквата на закона е спазена, но законът освен буква има и дух, има и цел, която се преследва с поставяне на присъдите, изтърпяване наказанията. Точно в това Цецка Цачева счита, че не са били прецизни представителите на администрацията на затвора.

Според нея мерките срещу подобни ситуации са в две посоки. Първо, трябва да бъдем по-прецизни в прилагане буквата на закона, да търсим смисъла, да тълкуваме волята на законодателя, когато е предвидена възможност за предсрочно освобождаване. Не само аритметически да се смята дали съответните дни и години са излежани, а да се търси отговор на въпроса дали се е превъзпитало лицето, би ли съставлявало допълнителна опасност за обществото. Такива факти са налице, тъй като има висящо производство, наказателно производство по квалифицирания състав на убийство по чл. 116, каза Цачева.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Във всяко едно от становищата на администрацията на затвора е казано, че формално условията на чл. 70 от НК са налице, но да се прецени с оглед висящото производство. Това действително е коментирано и в мотивите на решението на съда, но не мога да се меся в независимата съдебна власт.

Втората група мерки според Цачева трябва да включват електронно проследяване на предсрочно освободените затворници.

;

По отношение на акцията в Агенцията по вписванията Цачева уточни, че тя е била проведена в отговор на констатации на инспектората на министерството на правосъдието.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Разпоредила съм допълнителна проверка от страна на инспектората, но явно отново в законодателния пакет - норми, които регламентират дейността има някаква пролука, някакво несъвършенство, нестиковка на правилата, за да се допускат подобни отречени от обществото осъждани корупционни действия.

Затова Цачева предлага да се въведат различни такси за експресна услуга, тогава когато се бърза за вписване и друга - когато не е толкова спешно. Според Цецка Цачева от избора на членовете на новия състав на ВСС ще зависят голяма част от препоръките и оценките в следващия европейски доклад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществото вече не е толерантно към насилието над деца
Обществото вече не е толерантно към насилието над деца
ГЕРБ ще подкрепи Димитър Главчев
ГЕРБ ще подкрепи Димитър Главчев