Димитър Желязков остава в ареста

Специализираният наказателен съд остави Димитър Желязков в ареста. Заседанието беше отложено с няколко часа заради искане на адвоката да бъде извършен медицински преглед на Митьо Очите, и за да има време да се запознае с материалите по делото. Димитър Желязков вчера беше екстрадиран от Турция, където беше задържан преди повече от 6 месеца.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:55, 16.02.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Съдът прие, че прокуратурата на този етап е събрала достатъчно доказателства, за да се предположи, че Димитър Желязков е извършил престъпленията, в които е обвинен.

Също така според съда има опасност, ако Димитър Желязков е на свобода, да извърши и друго престъпление, тъй като тези, в които е обвинен, са извършени в условията на опасен рецидив, след като той вече е излежал една присъда.

Съдът обаче не се съгласи с тезата на прокуратурата, че има опасност Димитър Желязков да се укрие. В решението си дори подчерта, че според материалите по делото, в началото на август Митьо Очите е заминал в Турция на лечение, а не да се укрие от наказателно престъпление.

Адвокатът му коментира, че обвиненията са абстрактни, а Димитър Желязков, че дори не ги разбира.

Димитър Желязков, обвиняем за ръководство на организирана престъпна група: Звучи несериозно това обвинение. Дори сега разбрах, че обвиняват и дъщеря ми. Как може, тя е майка. Преди 6 месеца роди.
БНТ: В какво обвиняват дъщеря ви?
Димитър Желязков: Ами, във... не знам, прокуратурата да ви каже. За слухове. Има такива хванати, задържани и ги карат да лъжат. Питайте прокуратурата, ето я.
;

Прокуратурата се позова на редица свидетелски показания, според които дъщерята на Димитър Желязков е рекетирала продавачи на царевица по плажа на Слънчев бряг, Митьо Очите пък е принуждавал траурните агенции в региона да му плащат по 150 лв. за всяко едно погребение, а заедно с Пейко Янков, общински съветник от Несебър, са принуждавали собственици на хотели от Слънчев бряг да им прехвърлят собствеността си и освен това са организирали разпространение на наркотици.

Калин Близнаков, прокурор: Извършване на палежи, разпространение на наркотици, нанасяне на тежки и средни телесни повреди, т.е. на побоища на лица, които не желаят да влязат в подчинение на групата. Искал е да работят за групата определени, конкретни лица - дилъри. Както и най-вече има обвинения, на които акцентираме за изнудване, именно за заплащане на "такса спокойствие" от търговци на територията на град Бургас, Слънчев бряг и град Ямбол.

С аргументи за влошено здравословно състояние и 96% неработоспособност, според решение на ТЕЛК, защитата на Димитър Желязков ще обжалва това решение пред Административния специализиран наказателен съд.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма изтичане на газ след дерайлирането на товарния влак, превозващ пропан-бутан
Няма изтичане на газ след дерайлирането на товарния влак, превозващ пропан-бутан
Увеличава се броят на заразените с морбили в област Благоевград
Увеличава се броят на заразените с морбили в област Благоевград