НОВИНИ

Българите в Сърбия ще се вписват в гражданските регистри с имена на български

Българите в Сърбия вече могат да се вписват в гражданските регистри на страната с имена, изписвани на български език. Това стана възможно с промени в Закона за гражданската регистрация на Сърбия и 2-годишни дипломатически усилия от българска страна. В град Димитровград започна дискусия с местните хора с българско самосъзнание как могат да направят това. Вижте подробностите от специалния ни пратеник Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
12:16, 16.02.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

В Димитровград, или Цариброд, каквото е наименованието на този населен предимно с етнически българи град до 1951 г., се провежда разяснителна кампания сред местното население за това, че жителите с българско самосъзнание вече могат да се вписват в гражданските регистри с български фамилни имена, изписвани по правилата на българския език. Досега всички използваха окончания на сръбски.

На разяснителната кампания присъстват българи от Цариброд, посланика ни в Сърбия Радко Влайков, представители на местната общинска администрация и граждански служби.

;

Голямата промяна за етническите българи тук стана възможна след двегодишни дипломатически усилия. Въпросът за фамилните имена беше повдигнат през 2017 г. от бившия председател на Парламента Димитър Главчев при посещение в Белград, по-късно от външния министър Екатерина Захариева, а през юни миналата година и от президента Румен Радев пред сръбския му колега Александър Вучич.

;

По-късно през деня на общината в Димитровград официално ще бъде поставена втора табела на български език с наименованието "Община Цариброд".

За това съобщи още вчера премиерът Бойко Борисов, който беше на посещение в Сърбия, за да получи "Ордена на Република Сърбия". Така за първи път от 1951 г. официални табели, пътни знаци и документи вече ще носят двете наименования и те ще имат еднаква правна сила.

Цариброд е присъединен към Кралството на сърби, хървати и словенци с Ньойския договор от 1919 г., а през 1951-а е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Етническите българи от града традиционно се обучават в България, пазят връзките си с българската страна и даже имат няколко телевизионни канала, предаващи на български език.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава Международната конференция по сигурността в Мюнхен
Продължава Международната конференция по сигурността в Мюнхен
Ниска скорост е предотвратила обръщането на вагоните с газ край гара Пловдив
Ниска скорост е предотвратила обръщането на вагоните с газ край гара Пловдив