НОВИНИ

Увеличава се броят на заразените с морбили в област Благоевград

Още едно дете от Гоце Делчев е със симптоми на морбили и е настанено в местната болница за лечение. С него случаите на заразените от вируса в област Благоевград стават 21. За 11 от тях е доказано че са заразени с морбили, а резултатите за останалите се очакват в понеделник.

bnt avatar logo
от София Гълъбова
19:47, 16.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Вътреболнична инфекция в детското отделение на разложката болница е най-вероятната причина за заразата от морбили, смятат експерти от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Тя е пренесена от неимунизирано дете и се е разпространила заради по-свободния режим и контакти между децата в отделението.

Д-р Весела Момчева - РЗИ І БЛагоевград: Предполагаме, че самата инфекция е внесена отвън. Както знаете на ски сезона в Банско, в Добринище има много македонци, много гърци, много, които работят в Италия, специално имаме информация, че половината ромска махала в Разлог едва ли не работи в Италия.

Късно снощи в интензивното отделение на благоевградската болница, заради влошено здравословно състояние са настанени 27-годишен мъж и 9-годишно дете, заразени с морбили. Мъжът е стабилизиран и тази сутрин е преместен в инфекциозното отделение на болничното заведение, за да продължи лечението си.

Д-р Владимир Николов - лекар: В отделението по реанимация остава деветгодишно дете, в момента по-скоро проблемът е от страна на горните дихателни пътища с катарална ангина, но общото състояние е съхранено.

Продължава търсенето на лица, които са били в контакт с болните от морбили в Банско, Разлог, Гоце Делчев и Якоруда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Желязков остава в ареста
Димитър Желязков остава в ареста
Димитровград отново ще се нарича Цариброд, нови привилегии за българите там
Димитровград отново ще се нарича Цариброд, нови привилегии за българите там