НОВИНИ

Дискусия за ски-зоната в Банско

И днес решение за ски-зона Банско не беше постигнато. От ДНСК увериха, че в ски зоната няма констатирани закононарушения. Природозащитниците обаче продължават да настояват договорът да бъде развален. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева изрази притесненията си, че съществени неизпълнения на клаузите по договорите с концесионера много трудно могат да бъдат доказани и ако държавата прекрати взаимоотношенията, то хазната ще претърпи десетки милиона лева загуби.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
18:21, 07.03.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Три часа продължи срещата между министри, представители на държавни агенции, на концесионера на ски зоната в Банско и неправителствени организации. Консенсус не беше постигнат.

Според междуведомствената комисия, направила анализа на концесионния договор разумното решение е промяна на параметрите му, защото прекратяването би довело до сериозни финансови щети за държавата .

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите
"Биха включвали както всички разходи направени от концесионера до този момент за инвестиции в зоната, така и компенсации и пропуснати ползи за оставащите 15 години от концесионния договор".

Министър Василева заяви, че институциите се ангажират да изискват от концесионера в Банско, да създаде специализирана кадастрална карта и да изгради и поддържа регистър на съоръженията на територията на ски зоната.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите
"Целта на изменението е да се постигне яснота относно спорните въпроси и неточностите заложени изначално в договора и да се постигне съответствие с текущото законодателство в страната".

Никакви аргументи от страна на институциите обаче не успяха да убедят природозащитниците, според които единственото решение е разваляне на концесията .

Александър Дунчев - Коалиция "Да остане природа в България"
"Ние това, което предприехме е да изискаме от всичките тези институции, които днеска бяха тука, реално да представят документи, а не да изразяват голи становища за свършена работа, за извършени проверки, с цел пълна инвентаризация на ски зона Банско, на концесията ,за да може обществото и държавата да разбере изпълнява ли се този концесионен договор.

Разговорите ще продължат, защото решението трябва да се приеме от всички страни подчерта Ивелина Василева. Днес 27 от най-изявените ни спортисти се обявиха за решаване на казуса Банско. С отворено писмо до премиера и правителството, подписано от Стефка Костадинова, Боян Радев, Петър Попангелов, Екатерина Дафовска, Весела Лечева, Димитър Бербатов, Станка Златева и много други, се настоява премиера да спре,както те се изразяват, войната на шепа псевдоеколози срещу българския спорт и зимен туризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Росен Плевнелиев проведе политически консултации с ПФ и РБ
Президентът Росен Плевнелиев проведе политически консултации с ПФ и РБ
Ремонтират натоварен пътен участък
Ремонтират натоварен пътен участък