НОВИНИ

Екоспециалисти пазят египетските лешояди

Експертите по биоразнообразие от Природния парк „Русенски Лом” в Русе са започнали вече да поставят храна в близост до мястото, където през миналата година беше гнездото на застрашения вид египетски лешояд. Целта е, ако тази година двойката птици се върне у нас, да има благоприятни условия да отгледа поколение.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
18:00, 07.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

През миналата година двойка египетски лешояди успя да свие гнездо по поречието на река Русенски Лом в околностите на село Кошов. Тогава се оказа, че мъжкият екземпляр е роден у нас преди пет години, а разпознаването му стана чрез пръстен, поставен на крака. В края на лятото обаче двойката птици литна на юг и остави малкото лешоядче само в гнездото. Това наложи необходимостта птицата да се „извади” от естествената си среда от алпинисти и да се прати в Центъра за диви животни в Стара Загора.

„Здраво пиле, надявайки се да даде след това и то поколение с някой от там намиращите се екземпляри египетски лешояди”, коментира Цонка Христова, директор на парк ”Русенски Лом”.

Сега специалистите по биоразнообразие са разработили такива маршрути за туристи в парка, които заобикалят гнездата на застрашените видове.

За да изчезне съвсем от територията на Русенски Лом египетският лешояд и през тази година за новопристигналите птици ще се грижат доброволци. Те ще пазят като стражи двойките, за да не попаднат в мрежите на бракониери и търговци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова представя годишен доклад от проверките в местата за лишаване от свобода
Омбудсманът Мая Манолова представя годишен доклад от проверките в местата за лишаване от свобода
Фалшифициран документ зад събарянето на тютюневия склад в Пловдив?
Фалшифициран документ зад събарянето на тютюневия склад в Пловдив?