НОВИНИ

Доброволци продължават издирването на мъж в Стара планина

С доброволческа акция и днес продължи издирването на 42-годишния мъж, изчезнал преди 12 дни от хижа "Мургана" в Стара планина. Още в 8 сутринта доброволци се събраха пред общината в Копривщица и на площада в Пирдоп. В издиравенето участват планински спасители и ловци.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:16, 30.01.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Издирваният Пенко Стрелков е в неизвестност от 19 януари. Сигналът към Планинската спасителна служба обаче е подаден с два дни закъснение. Мъжът изчезва след празнуване с колеги в хижа "Мургана".

Васко Вътев - хижар на хижа "Мургана" - Стара планина: Дойдоха компания, весела компания, веселяха се, пиеха си, играеха, танцуваха. Подпийнал беше доста, то иначе не вярвам някой да тръгне при -19 да се прибира пеш.

Остава неизяснено защо Пенко напуска хижата посред нощ и най-вече без яке. По думите на хижаря не е имало никакви спречквания между него и колегите му. Те откриват, че го няма на другия ден по обед. Звънят на телефона му, но никой не вдига. Когато Пенко не се явява и на работно си място, колегите се връщат в хижата, за да го търсят първоначално сами.

Непосредствено след изчезването на Пенко Стрелков около хижата не са се виждали следи. Това е направило впечатление на хората, които са били тук. Иначе самата хижа също е претърсена от полицията изцяло още на следващия ден.

Стрелков е обявен за общодържавно издирване от полицията. По време на изчезването му температурата в района е било около -19 градуса. Сега е по-топло и голяма част от снега се е стопил, но, според планинските спасители - не достатъчно.

Мирослав Георгиев - планински спасител - отряд "Пирдоп" - ПСС: Снегът е още с една голяма покривка, имам предвид, че е дълбок, така че вероятността засега да го намерим е почти нулева.

В акцията днес участваха около 10 планински спасители. В групи по трима, към тях се присъединиха и около 20-ната доброволци, организирани от брата на Пенко.

Дянко Стрелков - брат на Пенко: Той си живееше скромно. Тук си има апартамент в Пирдоп. До колкото знам вече си го е изплатил. Работеше си.

Твоят приятел имал ли е някакви проблеми?

Веселина Маринова - приятелка на Пенко: Не, не, той беше доста уравновесена личност и винаги е гледал да помогне на хората край себе си - и пари на заем е давал и всичко, просто жалостив.

Близките се надяват на всякаква достоверна информация, свързана с Пенко. От няколко дни проверяват всички сигнали, повечето от които засега се оказват само слухове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята Тор удари Западна Норвегия
Бурята Тор удари Западна Норвегия
Кошмарни условия в автобуса: кого да уведомим
Кошмарни условия в автобуса: кого да уведомим