НОВИНИ

Доналд Тръмп навърши две години като президент на САЩ

Остър политически сблъсък във Вашингтон заради имигрантската политика на президента и финансовата блокада на правителството. Така САЩ отбелязват втората годишнина от встъпването на Доналд Тръмп в длъжност. Тръмп предложи временни гаранции за един милион нелегални имигранти, че няма да бъдат депортирани, ако опонентите му в Конгреса се съгласят да бъде изградена стена на границата с Мексико. Демократите обаче отхвърлиха офертата.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:43, 20.01.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Политическият 20 януари 2019 г. във Вашингтон започна със серия изявления на Доналд Тръмп в Туитър още на зазоряване - главно за икономическите му постижения за вече половин мандат протекционизъм.

Президентът нападна председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Нарече я "ирационален радикален демократ". Защото тя отхвърли офертата му от късно снощи към демократите - да се съгласят да бъде вдигната стена на границата с Мексико, за да бъде прекратена продължаващата вече месец частична финансова блокада на правителството.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Планът включва 5,7 млрд. долара за физически прегради. Не бетонна структура от едното ни океанско крайбрежие до другото, а стоманени бариери на стратегически места.

В замяна Тръмп направи нехарактерен за него компромис - с интересите на твърдия си електорат. Той предложи временни гаранции заедин милион нелегални имигранти, че няма да бъдат депортирани през следващите 3 години.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: За 700 000 "Мечтатели", доведени незаконно от родителите им преди много години. Те ще могат да получават разрешителни за работа, социално осигуряване. Също и за 300 000 с временен статут на бежанци от войни и икономически кризи.

Това според Пелоси е "неприемливо", защото така въпросните имигранти пак няма да имат яснота за съдбата си в дългосрочен план.

Междувременно във Вашингтон и стотици други американски градове годишнината от влизането на Тръмп в Белия дом беше отбелязана с протестни демонстрации на феминистки организации, една от целите на които е мобилизация на женската част от електората срещу Тръмп за президентските избори след 2 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди демонстрираха в Париж срещу абортите и евтаназията
Хиляди демонстрираха в Париж срещу абортите и евтаназията
Почина продуцентът на хитовите ленти Рамбо, Умирай трудно и Терминатор
Почина продуцентът на хитовите ленти "Рамбо", "Умирай трудно" и "Терминатор"