НОВИНИ

Десетки ранени на митинг в Атина срещу Споразумението от Преспа

Хиляди гърци демонстрираха в Атина срещу Споразумението от Преспа, което предвижда промяна на името на Македония. Митингът беше организиран, след като вотът на доверие за правителството на Алексис Ципрас отвори пътя за ратификация на договора в гръцкия парламент. Избухнаха и сблъсъци с полицията, съобщава се за 49 пострадали. Вижте повече от прякото включване на Катя Пеева с последна информация за събитието.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
20:22, 20.01.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Гърците за пореден път казаха "Не" на името Северна Македония. Протестиращите днес граждани настояваха за референдум, който обаче би блокирал напълно цялата процедура по ратификация на Споразумението от Преспа.

По време на демонстрацията са пострадали 49 души, сред които и полицаи. Анархистите отново успяха да създадат напрежение и сблъсъци, за да провокират изтеглянето на хора от площада.

От утре започва обсъждането на договора в две парламентарни комисии, а след това ще бъде подложен на дискусии в зала и до петък трябва да бъде гласуван. Според анализаторите обаче, това ще има висока политическа цена за управляващата партия СИРИЗА на премиера Ципрас.

Спорът за името на Македония обаче може да продължава до безкрайност, защото той засяга и сигурността на Балканите, категорични са политически експерти и общественици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души загинаха при пожар във френския курорт Куршевел
Двама души загинаха при пожар във френския курорт Куршевел
Борисов с остри критики към актива на ГЕРБ на първата среща преди евроизборите
Борисов с остри критики към актива на ГЕРБ на първата среща преди евроизборите