НОВИНИ

Двама са кандидатите за председател на ВАС

На 11 септември Висшият съдебен съвет ще избира между 2-ма кандидати следващия председател на Върховния административен съд - Соня Янкулова и Георги Чолаков. Днес изтече срокът за номинации. Това ще бъде едно от последните важни решения на този състав на ВСС. Междувременно стана ясно, че изборите за следващия съвет са обжалвани пред съда.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:44, 22.06.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Двамата кандидати Соня Янкулова и Георги Чолаков са от състава на Върховния административен съд и бяха опоненти пред колегите си от Общото събрание, на което мнозинството реши да номинира Чолаков.

Георги Колев - председател на ВАС: Колегата би могъл да се справи успешно с административната работа, защото той е и председател на отделение в последните три години. Нямам каквито и да е забележки към тази част от дейността му. По отношение на професионализма е ясен израз точно отношението на колегите от пленума.

Кандидатурата на Янкулова беше внесена от 3-ма членове на Висшия съдебен съвет, които посочиха, че очакват равностоен дебат и почтено състезание.

Галина Карагьозова - член на ВСС: Мисля, че кандидатурата е повече от безспорна. Един съдия с изключителен професионален капацитет, изключителен опит. Нравствени качества - извън всякакво съмнение. Харесван колега, толерантен.
Юлия Ковачева - член на ВСС: Ще има конкуренция на визия, конкуренция на идеи, на възгледи затова как трябва да работи системата.

Междувременно един от неуспелите кандидати - Методи Лалов подаде жалба срещу избора за членове на ВСС от квотата на съдиите. Той обяви, че не може да приеме резултата, докато не се изчистят всички съмнения. Лалов иска да се провери надеждността на електронното гласуване.

Георги Колев - председател на ВАС: Според мен няма никакви основания за оспорване на избора, не виждам на какво се базират съмненията към електронното гласуване.
Лозан Панов - председател на ВКС: Важното е в цялото общество да има категоричното убеждение, че избраните членове на ВСС ще встъпят в своите длъжности.

Процедурата е без прецедент, като има организационни въпроси, които не са подробно разписани. Обжалването е пред смесен 5-членен състав - от магистрати от 2-те върховни съдилища, но не е ясно кой съд ще администрира делото и как ще се определи докладчик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животоспасяващ несесер изработиха студенти от Югозападния университет
Животоспасяващ несесер изработиха студенти от Югозападния университет
Удължиха договора на частната фирма, която обслужва 15 линии в София
Удължиха договора на частната фирма, която обслужва 15 линии в София