НОВИНИ

Двойно завишени са фините прахови частици в Пловдив

Специалити съветват хората в Пловдив да не излизат на оживени булеварди, понеже въздухът е много замърсен. На места в града бяха отчетени стойности над 100 микрограма на кубичен метър.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
18:10, 03.12.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Два пъти над нормата завишение на фините прахови частици бяха регистрирани в Пловдив тази сутрин. При допустими 50 микрограма на кубичен метър, на места в града бяха отчетени стойности над 100 микрограма - това са предимно основните булеварди на града и кварталите, където хората се отопляват предимно на твърдо гориво.

;

Битовото отопление и автомобилния трафик са основните причини за отчетеното превишение на нормата от 50 микрограма на кубичен метър на фините прахови частици, обявиха от инспекцията по околна среда.

доц. Стефан Шилев - директор на Регионална инспекция по околната среда и водите-Пловдив& Тази сутрин бяха може би над 100-110 микрона, което е увеличение с около два пъти.

Липсата на вятър в последните дни пък не позволява разсейване на мръсния въздух, което притеснява пловдивчани.

Милена Дякова: Да, особено вечер е много мръсен. Усеща се мирис на изгорели частици от въглища.
;

Между 30 и 40 000 души в Пловдив използват печки на твърдо гориво през зимата. Надежда да се промени това са спечелените 14 милиона лева по оперативна програма "Околна среда". Със средствата през следващата година може да се подмени отоплението на стотици домакинства.

;

80% от замърсяването е в следствие на отоплението с дърва и въглища, сочат данните на Инспекцията по околна среда, но традиционно това е най-евтиното гориво. За да изберат хората друг вид отопление, трябва да имат стимули.

Татяна Морозе: Трябва да се намали стойността на електроенергията, за да може повече хора да се отопляват с ток на климатици. Да се забранят тия нафти, въглища, на тях пък да се вдигне цената.

Превишението на стойностите в Пловдив е обичайно за зимния период на годината, обявиха от екоинспекцията

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на горивата в България продължават да падат
Цените на горивата в България продължават да падат
Пет пъти над допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици в София
Пет пъти над допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици в София