НОВИНИ

Една година еврокомисар - каузите на Мария Габриел

В началото на юли миналата година Мария Габриел беше избрана за еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество в Европейската комисия. Каква е равносметката от работата й година по-късно и какви са новите й цели в сферата на цифровизацията - това обясни самият еврокомисар в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 16.07.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

В началото на разговора Мария Габриел коментира темата с масовата евтаназия на животни у нас и как европейските институции могат да помогнат за решението на проблема на българските животновъди.

Мария Габриел, еврокомисар: Никой не говори за санкции към България. Имаме ясно установени огнища на зараза и българските власти спазват правилата. Получих много ясен ангажимент от Европейската комисия, че стопаните ще получат максимално обезщетение.

От днес в България има и експерти от Европейската комисия. Според тях, подходът на службите е правилен, от тук нататък е важно фермерите да бъдат компенсирани в този труден момент за тях, обясни Мария Габриел.

;

Еврокомисарят коментира и реализираните през последната една година цели в ресор цифровизация, за който отговаря в Европейската комисия.

Мария Габриел, еврокомисар: Имам един водещ принцип - човекът да бъде в центъра и да бъде този, който управлява технологиите. Искрено вярвам, че роботите и машините няма да заместят човека, затова е важно да инвестираме в този процес, в който той контролира машините и им дава смисъл.

Еврокомисарят обясни, че най-напред работата й е започнала със законодателството за реализиране на единен цифров пазар, който е с потенциал от 415 млрд. евро годишно. Освен това, се работи по законовата рамка на аудио-визуалната и медийната директиви, където е защитата на малолетните и рекламните правила.

Мария Габриел, еврокомисар: Имаме много конкретни мерки по отношение на киберсигурността - нещо, по което нямаше законодателни предложения, когато постъпих като еврокомисар. Кибератаките нарастват с всеки изминал ден, затова е важно не само да осигурим защита на нашите лични данни, но и нашата критична инфраструктура - енергетика, транспорт и т.н.

За първи път в бюджет на ЕС има програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 млрд. лв, допълни Габриел.

;

Тя коментира и опасността от дезинформация с фалшиви новини и нужната регулация за медийното съдържание.

Мария Габриел, еврокомисар: Няма човек или институция, която може да предложи рецепта чудо на този проблем. За последните 9 месеца за първи път имаме дефиниция на този феномен. Имаме група, която даде ясни препоръки за работа,. Най-краткосрочната цел е разработване на Кодекс за борба с дезинформацията онлайн, очаквам конкретни мерки и резултати до октомври.
До края на годината стартираме и обмен на добри практики за журналисти и за първи път ще организираме Европейска седмица на медийната грамотност.

Еврокомисарят коментира и темата с отпадането на роуминг за Западните Балкани.

Мария Габриел, еврокомисар: Няма да крия, че водим трудни преговори с операторите от Западните Балкани. От юли 2019 г. цената ще е 70 евроцента за мегабайт, като сме стартирали мониторингов процес, който да ни позволи след година да дадем вече указания как ще намаляват цените.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нарушения в качеството на водата в няколко столични басейна
Откриха нарушения в качеството на водата в няколко столични басейна
Доналд Тръмп: Имаме много неприятели
Доналд Тръмп: Имаме много неприятели