НОВИНИ

Една трета от горивата у нас са незаконни

Между 30% и 40% от горивата, които се продават на българският пазар са незаконни или са с лошо качество, или с неплатени данъци. Това обявиха от Българската петролна и газова асоциация. Според данните, основните причини за формирането на нелегалния пазар са липсата на достатъчен контрол от страна на държавата, ведомствените бензиностанции и корупцията.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:44, 09.03.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

54 танкера с незаконни горива са влезли у нас само през миналата година, показват данните на Българската петролна и газова асоциация. Пробойните са по цялата система. От асоциацията настояват да бъде въведено лицензиране на търговците в сектора, борд от експерти за наблюдение, който да следи отблизо вноса и по-строги мерки за контрол. Дадоха пример и с Полша, където могат да ти отнемат колата ако караш с незаконно гориво и си заплашен до 25 години затвор.

Андрей Делчев, изп. директор на Българската петролна и газова асоциация: "Ние отдавна предлагаме секторен закон, надяваме се да бъде приет, една от мерките, които предлагаме вътре е засилени изисквания към търговците на горива и то не в ограничаване на конкуренцията в сектора, засилване на функцията на контролните органи, засилване на санкциите."

Заради контрабандата са намалели легалните продажби на горива с един милион и 700 хиляди тона за последните десет години, заради укрити данъци и акцизи годишно в хазната не влизат над 1,2 млрд. лева.

Розалия Димитрова, председател на Агенция "Митници: "Приходите от акциз на горива през последните три години заемат дял от 45 до 48% от общо събрания акциз в бюджета на държавата.

В сектора продължава и проверката на Комисията за защита на конкуренцията, която разследва дали бензиностанциите договарят по между си цените на горивата.

Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация: "Нефтът всички ние го купуваме по международна цена и това не е нещо, което нефтените компании или който и да е търговец може да регулира. Голям диапазон, който се очаква от нас няма откъде да дойде , независимо дали ще ни разследват или ще ни наказват, цените пак ще са такива."

От петролната асоциация смятат, че цените на бензина и дизела у нас са ниски и настояват да бъде направена проверка на бензиностанциите, които продават на много по-евтини цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири пожарни автомобила гасиха пожар в центъра на Силистра
Четири пожарни автомобила гасиха пожар в центъра на Силистра
Румен Радев: България е против Европа на много скорости
Румен Радев: България е против Европа на много скорости