НОВИНИ

Екипажът на „Калиакра“ обучава практиканти

25 практиканти от Варненската морска гимназия се обучават на борда на ветрохода “Калиакра”. Бъдещите моряци преминават интензивен курс на подготовка, която включва опознаване на кораба и плаване на море. През октомври баркентината ще участва в престижната международна регата “Тол Шипс”, на която Варна ще е домакин за трети път. Част от практикантите ще се включат в екипажа на кораба по време на състезаниието.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
20:28, 13.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Ветроходството е традиция в семейството на Георги Щерев. От осми клас се обучава на баркентината „Калиакра“ и полага големи усилия да научи всичко от екипажа на ветрохода.

Георги Щерев: "Обучението ни на кораб “Калиакра” е свързано с много професионални работи. Излизаме със самия кораб тук, въртим около пристанищата, обикаляме, което е много полезно. Тук опъваме платната. Както знаете, “Дървен кораб – железни моряци”, са казали."

Светозар Илиев е възпитаник на Варненската морска гимназия. Мечтае да стане моряк. Освен морето другата му голяма страст е астрономията.

Светозар Илиев: "Може по най-различни начини да се използват следите за определяне на мястото на кораба, на най-различни обекти на сушата."

Екипажът на “Калиакра” се надява собствениците на кораби да подават по-често ръка на младежите, които искат да станат моряци. Това е един от начините практикантите да придобият по-голям опит и самочувствие в морската професия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнали за кражби на летище Бургас
Сигнали за кражби на летище Бургас
НАТО и Русия възстановиха диалога
НАТО и Русия възстановиха диалога