НОВИНИ

Експерти: Поскъпването на парното и природния газ е неизбежно

Шоковото поскъпване на природния газ и парното е неизбежно. Това коментираха експерти в "Денят започва". Според Владимир Каролев причина за големия скок е законодателството, което не позволява на енергийния регулатор да отразява по-често промените в цените на синьото гориво. По думите му за последния месец газът се е увеличил с 15%.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
11:39, 04.04.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Комисията за енергийно и водно регулиране е закъсняла с решението за поскъпване на природния газ, коментира Мика Зайкова.

Мика Зайкова - независим експерт: "Така и така са закъснели. Не можеха ли да изчакат ЕК да реши относно монополното положение на "Газпром" и тогава преговорите да минат в едно друго русло и тогава "Газпром" да отстъпи.

Според Владимир Каролев шоковото поскъпване на синьото гориво, което ще доведе и до увеличаване на цената на парното е можело да се избегне, ако енергийният регулатор е имал възможност да отразява по-често промените в цената на природния газ на световните пазари.

Владимир Каролев - икономист: "Да има някакъв праг, както е по света. Примерно над 5% увеличение на цената на газта, или намаление между другото. Мине месеца с 5% увеличение на газта, в следващия месец веднага това се отразява на сметката. Обратното мине месец с 5% намаление на газта, това моментално се отразява на сметката и тя намалява. Това нещо не се прави."

В момента цената на природния газ се определя на тримесечие. Експертите коментираха и поскъпването на водата в София с почти 18%.

Владимир Каролев: "Ако тези 18% за водата бяха направени, то даже няма нужда да е по 3 на година, ако е започнато от началото. Сигурно щеше да е 2, 2 ,5 % на година. Не, че е много голямо, като абсолютна сума като абсолютна сума увеличението. То е по 1.20 лева на семейство - извинявам се на потребител, на човек. Но наистина като процент е високо, но е абсолютно неизбежно, защото няма как да се върнат заемите, които това дружество е направило".
Мика Зайкова - независим експерт: "Не можеш да гледаш повишението на водата, дали ще е 1. 20 или 1.70 е отделен въпрос. От това, че се натрупват шоково всички цени и се вдигат и с това натрупване 1.20 е последното пиронче в капака на ковчега."

Според Мика Зайкова освен на комуналните услуги, поскъпването на природния газ ще се отрази и на цените на храните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват проверки на строежите
Започват проверки на строежите
САЩ спряха финансирането за Фонда на ООН за населението
САЩ спряха финансирането за Фонда на ООН за населението