НОВИНИ

Експерти съветват: Не натискайте спирачка в аквапланинг, винаги пазете дистанция

Днес се очаква "голямото прибиране" след почивните дни за Великден. Огромен трафик, изнервени шофьори и за съжаление, доста често пътни инциденти. Как да избегнем задръстванията и как да се приберем безпроблемно? Темата в студиото на Сутрешния блок на БНТ коментираха Йонко Иванов - председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка и Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 29.04.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Аварийната лента не е за движение, а точно за принудително спиране, ако има повреда. Освен това, тя би могла да се използва от средства на Пътна помощ при инциденти, обясни Бондаренко след серията от глоби за шофиране в аварийна лента преди началото на серията почивни дни.

Малинка Бондаренко, Съюз на българските автомобилисти: Не само гумите трябва да проверим, но и всички системи, свързани с безопасността на движение - осветителната, сигналната уредба, дори отоплението вътре.
Йонко Иванов - председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: Най-важното нещо е да се провери дали алкохолът се е изпарил след толкова празнични дни и второ, да се избере някакъв нормален час на прибиране. Има два варианта - ранен следобед или късен вечерен час, когато няма тапи. Освен това, има доста шофьори, които не са подготвени за шофиране в тапи.

Експертите обясниха и как трябва да реагираме, ако попаднем в аквапланинг - явление, случващо се при мокра настилка на пътя.

Малинка Бондаренко, Съюз на българските автомобилисти: Последната глупост по време на аквапланинг е да се натисне педала на спирачката или да се върти волана наляво - надясно. Не трябва да се правят абсолютно никакви експерименти с автомобила, трябва най-вече водачът да бъде спокоен, да не се панира.
Йонко Иванов - председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: Трябва да се спазва елементарното правило на двете секунди за дистанцията - ако я спазваме, ако предвиждаме водата, която се стича по пътя, нещата ще си дойдат на мястото.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голямото прибиране: Очакват ли се задръствания на Кулата?
Голямото прибиране: Очакват ли се задръствания на "Кулата"?
Закон ще гарантира качеството и цената на българската маслодайна роза
Закон ще гарантира качеството и цената на българската маслодайна роза