Електропастири пазят от замърсяване езерата в Пирин

Ограничават с електопастири достъпа на животни до езерата в Пирин планина. Причината е, че в някои от тях има леко замърсяване с биологичен материал от животни, които ходят на паша. Туристите ще могат без проблем да достигат до езерата.

от Ирина Николова
07:46, 03.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В Пирин има около 170 езера, само в седем обаче има ерозия на почвата, а това замърсява водното огледало. Засегнатите езера са в района на Сандански, Кресна и Дамянишкия дял над Банско. Езерата ще бъдат обградени със специална тел, по която ще протича ниско напрежение ток, така че животните да не могат да пият вода от тях. От национален парк Пирин казаха, че те ще бъдат почистени.

Росен Баненски, директор на Национален парк Пирин: Това са по- плитките езера, в които домашните животни ..... отиват да пият вода, стъпват в езерата, нар нарушават водното огледало, получава се ерозия , втичане на такива биогени в самото езеро "

За да се ограничи достъпа на животни около езерата ще бъдат поставени подобни електропастири. Според пастирите, които всяко лято се качват във високата част на планината, животните не замърсяват езерата.

Митко Семов: До езерата, качвате ли се с тях? Не, не се качвам, много са на горе езерата.
Христо Драготинов: Пият си от реката, те спят при реката, не при езерата.

През летните месеци ще бъдат извършвани проверки дали се спазват ограниченията за паша на животните.

Росен Баненски, директор на Национален парк Пирин: В Националния парк съществува забрана, че всички животните не трябва да пашуват от 50 до 100 метра от туристическите маршрути на територията на парка. "

Според плана за управление на национален парк Пирин в защитените територии на паша могат да бъдат извеждани около 3 000 крави и 18 000 овце.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Конституционното събрание отне имунитета на Хуан Гуайдо
Конституционното събрание отне имунитета на Хуан Гуайдо
Днес спасителите ще стигнат до мястото на катастрофата с българското семейство
Днес спасителите ще стигнат до мястото на катастрофата с българското семейство