НОВИНИ

Евродепутати: Парламентът беше разделен за европейски главен прокурор

Евродепутатите Емил Радев и Георги Пирински коментираха функциите на бъдещия главен прокурор на ЕС в Сутрешния блок на БНТ, процедурата за избора на когото тече в момента в европейските институции.

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 28.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Георги Пирински, евродепутат от БСП: И двете комисии бяха разделени между Кьовеши и Бонер. За мен кандидатурата на Бонер има съществено предимство - тя е освободена от сянката на политическа зависимост.

Той посочи, че за Лаура Кьовеши има подозрение, че тя е политическо назначение на бившия румънски президент Басеску. Според него "силно смущаващи са и връзките ѝ със специалните служби и агресивното използване на информация от подслушване за изпълнение на функциите", както и склонността на Кьовеши към показност.

Емил Радев от ГЕРБ коментира, че и Бонер, и Кьовеши са подходящи за поста, като парламентът и Съветът ще решат с преговори кой от тях да оглави новата служба.

Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ: Имаме решение. И двете кандидатури са достойни.

Радев подчерта, че европейският главен прокурор ще има широки правомощия и отговорности да разследва злоупотреби с европейски средства и ДДС. Той ще трябва да наложи службата, която е нова за ЕС, пред гражданите и евроинституциите.

Георги Пирински добави, че главният прокурор ще има отговорности да гарантира издължаването на дължимите данъци от държавите членки към европейски бюджет, дължимите данъци да влизат в бюджета на ЕС и да препятства избягването на плащането на данъци.

;

Европейският парламент избра румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. След това Европейската комисия трябва да потвърди избора и да назначи Кьовеши на поста. Другите двама кандидати бяха французинът Жан Франсоа Бонер и германецът Андрес Ритер. Тримата бяха изслушани снощи на съвместно заседание на Комисиите по граждански права и по бюджетен контрол в ЕП. Българските кандидати не участваха в гласуването.

Вижте повече за хода на изслушването от нашия кореспондент в Брюксел Десислава Апостолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Затварят Витиня в едната лента от днес до 1 април
​Затварят "Витиня" в едната лента от днес до 1 април
​Сбогуваме се с журналиста и собственик на агенция Фокус Красимир Узунов
​Сбогуваме се с журналиста и собственик на агенция "Фокус" Красимир Узунов