ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Евростат: Българите консумират най-малко плодове и зеленчуци в ЕС

Чете се за: 00:48 мин.
Още

Проучване на „Евростат“ подрежда страната ни в дъното на класациите. Според него едва 37% от населението у нас яде плодове всеки ден, а зеленчуци 45%.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Според Евростат 64% от живеещите в Еропейския съюз всеки ден слагат плодове на масата си. Италия е на челно място по този показател. В дъното на класацията са България и Латвия.

      Десислава Горанова: Аз имам и малко дете и то обича. Пък и е препоръчително и всеки ден му давам плодове и зеленчуци.

      Десислава не е пресмятала колко пари от семейния бюджет заделя за плодове и зеленчуци:

      Не са малко, защото не са евтини. Наскоро пазарувах ягоди 9 лева килограма, което не е никак малко като цена.

      ;

      Търговците на Женския пазар твърдят,че цените на плодовете и зеленчуците тази година са по-ниски, но признават,че клиентите им са по-малко.

      Марияна - търговец: Пазят си паричките за Великден според мен. И имат много разходи и трудно се живее и за това мисля, че по-малко пазаруват.

      Не по-различни са данните от „Евростат“ и по отношение на зеленчуците - 64% от европейците консумират зеленчуци всеки ден. Белгия и Иралндия са в челото на класацията ,а България отново е на едно от последните места. Специалистите по хранене препоръчват приемането на поне 400 грама плодове и зеленчуци дневно.

      д-р Велислав Георгиев - диетолог: Това е свързано с намален сърдечно съдов риск. С намален риск от инсулти, с намален риск от високо кръвно налягане.
      ;

      Натуралните оцветители в плодовете и зеленцучите са полезни за разлика от химическите в останалите храни.

      д-р Велислав Георгиев - диетолог: Хранете се цветно. Да има различни цветове плодове и зеленчуци на трапезата всеки ден.

      Според националната ни статистика през 2017 г. българинът е консумирал средно 50 килограма плодове и 68 килограма зеленчуци.

      Свързани статии:

      В Румъния се увеличава търсенето на местни плодове и зеленчуци
      В Румъния се увеличава търсенето на местни плодове и зеленчуци
      В Румъния вече се продават свежи марули и лук. Те обаче не са внос,...
      Чете се за: 00:30 мин.
      ​България може да увеличи износа на пресни плодове и зеленчуци към Япония
      ​България може да увеличи износа на пресни плодове и зеленчуци към Япония
      България има шанс да увеличи износа си на пресни зеленчуци и...
      Чете се за: 01:19 мин.

      ТОП 24

      Най-четени

      Водещи новини

      Росен Желязков: 12 българи от Иран са евакуирани
      Чете се за: 03:10 мин.
      У нас
      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?