Езеро при всеки дъжд в двора на детска градина в Пловдив

Дворът на детска градина в Пловдив се превръща в езеро при всеки дъжд, а родителите са принудени да пренасят децата си на ръце през водата. От ръководството на детското заведение не могат да осигурят сами средства за належащия ремонт. В опит да решат проблема потърпевшите родители са потърсили съдействие от общинските власти, но са препращани от врата на врата.

от Екип на БНТ - Пловдив
09:26, 04.08.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Детска градина "Зорница" в район "Южен" е строена през 60-те години на миналия век. Единствената дъждоприемна шахта е запушена от корените на старите дървета и когато завали, дворът остава под вода.

Павлина Дамянова- родител: Прескачаме част от гьоловете... Вдигаш детето на ръце, пренасяш го, за да не се намокри то, а ти и после си викаш "Дано не се разболея".

Ръководството на детската градина е уведомило общината за проблема, а единственото решение, според тях, е ремонт на двора.

Тинка Ткачова- директор на детска градина "Зорница": Трябва наново да се направи отводнителната система, защото тази, която съществува не може да се ползва. Не, не е в моите правомощия и не е в моите възможности.

Родителите също потърсили съдействие от институциите, но от общината им казали, че пари няма.

Павлина Дамянова- родител: В "Жилфонд", когато отидох да попитам, те казаха, че нямат такива специалисти и не могат да го ремонтират това нещо. Във ВиК казаха "Щом е в двора, проблемът не е наш".

Кметът на район "Южен" обясни, че още миналата година са изготвили техническо задание за строеж на нова сграда в градината, ремонт на двора и оградата. Документацията е подадена в община Пловдив преди три месеца.

Борислав Инчев- кмет на район "Южен"- Пловдив: Самата ориентировъчна количествено-стойностна сметка в трите етапа, които трябва да бъдат реализирани е някъде на стойност около 80 000 лв. Ние в "Южен" това в момента не можем да го направим поради липса на средства от наша страна.

От община Пловдив заявиха за БНТ, че ще бъде направен оглед в градината. При актуализацията на бюджета ще се предвидят средства за ремонт след което ще бъде обявена обществена поръчка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доброволческа приемна в МБАЛ Свети Панталеймон в Пловдив
Доброволческа приемна в МБАЛ "Свети Панталеймон" в Пловдив
Откриха ценни стенописи в къща-паметник на културата в Стария град в Пловдив
Откриха ценни стенописи в къща-паметник на културата в Стария град в Пловдив