НОВИНИ

Фалуджа е изправен пред хуманитарна катастрофа

Иракският град Фалуджа е изправен пред хуманитарна катастрофа, предупредиха международни организации. Над 80 хиляди души са напуснали селището през последните три седмици, откакто започна офанзивата на иракската армия срещу Ислямска държава. В петък, обаче, джихадистите загубиха бастиона си. За очаквания нов бежански поток от Фалуджа и за обстановката в града от Биляна Бонева.

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 20.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Фалуджа след отстъплението на Ислямска държава. Преди, това било едно от хубавите предградия на града, сега са останали само руини. От три дни Фалуджа е под контрола на иракските сили. Но все още в някои квартали, джихадисти държат цивилни като жив щит. Има опасност от засади и от самоубийствени атентати.

Саад Харбеджа
Трябва да защитим нашите войници. Фалуджа беше под контрола на Ислямска държава в продължение на 2 години и половина. По-добре да сме по-предпазливи, отколкото да прибързваме.

От петък, когато Ислямска държава загуби Фалуджа, от града са избягали около 30 хиляди души. Те разказват за живота при джихадистите.

"От Ислямска държава ни обещаваха храна, но не получихме нищо. Искахме да избягаме, но те не ни пускаха. Нямаше газ, нямаше гориво. Нямаше нищо. Единствено чувахме ракети, въздушни атаки и стрелба".

Бежанците от Фалуджа търсят убежище в лагери близо до града. Но те отдавна са препълнени. Храната не е достатъчно. Водата също не стига. А през деня температурата става 47 градуса по Целзий.

Хуманитарни организации очакват през следващите дни нов поток от бежанци от Фалуджа. Вероятно още 20 хиляди души ще потърсят спасение в бежанските лагери. Но засега няма план как ще бъде преодоляна кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почистват от растителност реките в София
Почистват от растителност реките в София
Монтана отбелязва празника на града
Монтана отбелязва празника на града